Avionul turcesc F-4 Phantom doborat vineri testa apararea antiaeriana siriana pentru NATO si distrugerea sa a dovedit eficienta sistemelor rusesti cu care este echipata Siria, afirma expertii rusi, citat luni de agentia de stat Ria Novosti, preluata de AFP.

Incidentul a avut loc, sustine Ankara, in timp ce avionul efectua o misiune de antrenament in apele internationale, in timp ce Damascul spune ca aparatul a violat spatiul aerian sirian, si a generat un acces de tensiune intre cele doua tari, urmand a fi principalul subiect al reuniunii NATO de marti.

Ria Novosti afirma, citandu-l pe expertul Said Aminov, ca zborul viza, "dupa toate probabilitatile, testarea sistemelor de aparare antiaeriana (DCA) siriene pentru a le analiza elementele".

"Avionul zbura la joasa altitudine, si este un element cheie al violarii tuturor sistemelor de aparare antiaeriana", precizeaza Aminov, care conduce site-ul specializat "Vestnik PVO".

O opinie impartasita de expertul rus Igor Korotsenko, de la Centrul de analiza a vanzarilor internationale de arme.

Scopul probabil al misiunii era sa "forteze declansarea mijloacelor de ochire a bateriilor siriene, sa actioneze statiile radar si posibil sa le introduca in regimul de lupta", a sustinut acesta.

"Turcia este membra a NATO, unde se practica schimbul de date de recunoastere cu alti membri ai aliantei, si efectueaza o activitate activa de culegere de informatii radio-electronica in jurul Siriei", adauga Ria Novosti, citand acest expert.

Incidentul "dovedeste eficienta DCA siriene, a caror inima este reprezentata de bateriile de rachete cu raza medie de productie ruseasca Buk-M2E, Peciora-2M si sisteme DCA Pantsir-S1", adauga Said Aminov.

Rusia, aliat al Siriei de multa vreme, a confirmat saptamana trecuta livrarea de mijloace de aparare anti-aeriana catre Damasc, alaturi de elicoptere de lupta reconditionate. Moscova a argumentat ca aceste armamente nu pot fi folosite decat impotriva unei "agresiuni externe".