Grecia a incalcat acordul cu UE si FMI angajand aproximativ 70.000 de functionari in perioada 2010-2011, potrivit unui raport publicat duminica de revista To Vima si citat de AFP.

Acest saptamanal de centru stanga citeaza un prim raport intern al misiunii permanente a Troicii (UE, BCE si FMI), precum si un al doilea, realizat de ministrul de finante ad interim, George Zannias.

"In timp ce guvernul (condus de socialistii de la PASOK) aproba legi de reducere a numarului de functionari, acestia erau introdusi inapoi in sistem pe fereastra", potrivit unui membru anonim al Troicii, citat de To Vima.

El a adaugat ca alte 12.000 de persoane au fost angajate in colectivitatile locale, in conditiile in care masurile de economisire prin fuziunea municipalitatilor erau in curs de aplicare.

Raportul pe care Zannias urmeaza sa-l transmita succesorului sau desemnat dupa alegerile din 17 iunie, Vassilis Rapanos, arata ca Grecia are si acum, oficial, 692.000 de functionari, aproape fara nicio schimbare, in ciuda faptului ca 53.000 s-au pensionat in 2010. Spitalizat de urgenta vineri, Rapanos nu a apucat inca sa depuna juramantul.

In conditiile in care 40.000 de oameni au plecat din sistem in 2011, reducerea neta nu a fost decat de 24.000, afirma To Vima.

Grecia s-a angajat sa nu angajeze decat un functionar la cinci plecari din sistem in cadrul primului memorandum negociat in schimbul unui masiv sprijin financiar.

Acest raport este publicat in contextul in care o noua misiune a Troicii este asteptata luni la Atena pentru a evalua situatia finantelor publice ale tarii iar Grecia cere renegocierea celui de-al doilea memorandum, semnat in februarie.

In doi ani, un ajutor de 347 miliarde de euro - doua imprumuturi de 110 si 130 de miliarde, plus o reducere a datoriei de 107 miliarde - a fost acordat Greciei, echivalentul a o data si jumatate din Produsul Intern Bruta al tarii sau 31.000 de euro pentru fiecare grec.

Potrivit ultimului memorandum semnat de Grecia, tara s-a angajat sa reduca cu 150.000 numarul total al salariatilor din sectorul public, dintre care 15.000 in acest an.