Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri, la intalnirea de la Roma cu presedintele francez si prim-ministrii Spaniei si Italiei, incercarile acestora de a obtine o flexibilitate mai mare in acordarea fondurilor de salvare catre statele membre ale Zonei Euro, relateaza Bloomberg. Cu toate acestea, cancelarul german a convenit cu cei trei lideri europeni asupra unui proiect de sustinere a cresterii economice in valoare de maxim 130 de miliarde de euro, circa 1% din PIB-ul Zonei Euro.

Rajoy, Hollande, Monti si MerkelFoto: Agerpres/AP

La intalnirea in patru de la Roma, reprezentantii celor mai mari patru economii din UE (cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande, premierul spaniol Mariano Rajoy si premierul italian Mario Monti) au afirmat ca vor incerca sa ii convinga pe partenerii lor europeni sa accepte planul de crestere.

Angela Merkel a respins in repetate randuri masuri care ar pune presiuni suplimentare asupra datoriei comune. Cu toate acestea, liderii europeni cauta solutii de incurajare a cresterii economice considerate o modalitatea de iesire din criza datoriilor suverane, ajunsa deja in al treilea an.

Liderii UE incearca sa creioneze un plan de salvare a uniunii monetare in timp pentru Summitul de la Bruxelles din 28-29 iunie, al patrulea din acest an organizat in contextul acutizarii problemelor bancare din Spania si a dminuarii increderii investitorilor din uniune.

"Vrem sa clarificam faptul ca vom face totul pentru a lupta pentru euro", le-a spus Merkel reporterilor din Roma. "Vrem sa abordam mai puternic chestiunile cresterii economice si a locurilor de munca, dupa ce am urmarit deja intensiv problema consolidarii", a adaugat cancelarul german.

Intr-un interviu acordat vineri unui grup de publicatii europene, printre care Le Monde si Le Pays, premierul italian Mario Monti a declarat ca saptamana care precede summitul ar putea sa se dovedeasca critica pentru supravietuirea euro. Daca liderii europeni nu reusesc sa stabileasca un model pentru o politica fiscala si o uniune financiara mai stricte, vor avea loc atacuri speculative asupra membrilor mai slabi ai uniunii, a afirmat Monti.

Inaintea intalnirii, Monti a propus formarea unei uniuni bancare, sub supraveghere europeana, si a unui fond de garantare a depozitelor bancare. Premierul italian a cerut, totodata, ca tarile sa renunte la o parte din autonomia bugetara in favoarea unui mecanism care sa ajute la scaderea costurilor de imprumut pentru natiunile care ating obiectivele fiscale.

Hollande si premierul italian, Mario Monti, au cerut un plan de stimulare economica finantat colectiv.

Angela Merkel nu a dat semne vineri ca ar sprijini o utilizare mai flexibila a mecanismului de bailout existent la ora actuala. Intrebata de ce respinge cererea ca fondul de bailout sa recapitalizeze direct bancile spaniole, cancelarul german a reiterat ca "obligatiile si controalele merg mana in mana".

Merkel a afirmat ca nu poate fi de acord ca banii contribuabililor germani sa fie directionati direct intr-o banca spaniola, "pentru ca nu am puteri" de supraveghere. "Sunt cancelarul Germaniei; le pot spune asta bancilor mele. Am avea o problema foarte mare aici", a declarat Merkel.