Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a sustinut vineri o reuniune de criza dupa disparitia unui avion de vanatoare turc in apropiere de Siria, avionul fiind doborat, potrivit presei turce, de fortele siriene, relateaza AFP. Acest incident ar putea avea implicatii grave in contextul crizei siriene.

UPDATE: Autoritatile de la Ankara au confirmat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca avionul de vanatoare turc disparut vineri, in largul coastelor siriene, a fost doborat de Siria.

Prim-ministrul turc s-a intalnit la Ankara cu seful Statului Major, ministrul de interne, ministrul afacerilor extrene, ministrul apararii si cu seful serviciilor secrete, scopul intalnirii fiind elucidarea circumstantelor care au dus la prabusirea avionului de lupta.

La intoarcerea sa de la summitul G20 din Mexic, Recep Tayyip Erdogan le-a confirmat jurnalistilor prezenti la bordul aeronavei sale ca Damascul si-a prezentat scuzele la Ankara. De asemenea, autoritatile siriene au confirmat ca aeronava a fost doborata de Siria, dupa cum sustine cotidianul Haberturk.

Totodata, prim-ministrul turc a afirmat ca Siria si-a exprimat regretele profunde in legatura cu incidentul provocat, desi ar fi fost vorba de o eroare, sustine editorialistul cotidianului Haberturk, prezent la bordul avionului.

''In acest moment, fortele noastre aeriene si marina efectueaza operatiuni de cautare si salvare in Mediterana si, din fericire, pilotii nostri se afla in viata, am pierdut doar un avion'', ar fi declarat seful guvernului turc, citat de aceeasi sursa. Erdogan a refuzat totusi sa confirme aceste declaratii la revenirea sa la Ankara.

Aceasta intalnire neprogramata intervine dupa ce Statul Major al armatei turce a anuntat, vineri, ca a pierdut contactul radar cu unul dintre avioanele sale, deasupra estului Mediteranei, intr-un sector apropiat de Siria. Contactul radar si radio cu unul din aparatele noastre, care decolase la ora 10.30 (07.30GMT) de la Malatya (est), a fost intrerupt la 11.58 pe mare, in sud-vestul provinciei Hatay (sud), din vecinatatea Siriei, a informat Statul Major.