Premierul britanic David Cameron si presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, au avut un schimb de replici, la summitul G20 din Mexic, legat de insulele Falkland, au relatat delegatiile britanica si argentiniana, potrivit AFP.

Cameron, care a admis acest incident in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Los Cabos (Mexic), a interpelat-o pe Cristina Kirchner cerandu-i ca Argentina sa respecte vointa celor 3.000 de locuitori ai acestor insule din Atlanticul de Sud, care doresc sa ramana in cadrul Marii Britanii.

Potrivit argentinienilor, Kirchner a replicat imediat invocand rezolutiile Natiunilor Unite care fac apel la negocieri intre cele doua tari asupra suveranitatii insulelor.

Liderul britanic a pledat pentru un referendum care va oferi "o ocazie pentru tari care nu au examinat problema de ceva timp si poate accepta propaganda Argentinei (...) sa admita ca poporul din aceste insule are dreptul sa-si aleaga propriul viitor".

Cameron a confirmat in fata ziaristilor ca s-a apropiat de Cristina Kirchner pentru a aborda aceasta chestiune. "Am avut sentimentul ca este un punct important de discutat cu presedintele argentinian. Este exact ceea ce am facut".

Potrivit descrierii facute in fata ziaristilor de ministrul argentinian al Afacerilor Externe, Hector Timerman, presedintele Argentinei se afla la masa de lucru atunci cand premierul britanic s-a apropiat de ea pentru "a-i multumi pentru sprijinul sau legat de crearea unei banci europene care va actiona drept creditor de ultima instanta".

"Presedintele i-a raspuns ca a vazut principalele articole din presa internationala si acestea nu reflecta optimism asupra rezultatelor summitului G20", a povestit ministrul argentinian.

"In acel moment, dl. Cameron a intrerupt-o pe presedinta Argentinei pentru a-i cere sa respecte referendumul locuitorilor din insulele Malvine", potrivit lui Timerman.

Presedintele argentinian a dorit in acel moment sa-i dea premierului britanic un plic care continea rezolutiile ONU in acest dosar, "in cazul in care nu le-ar fi vazut".

"Dl. Cameron a refuzat sa ia plicul, s-a intors pe calcaie si a plecat fara sa salute", a mai spus Timerman.

O sursa din Downing Street, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a confirmat ca a existat un schimb de replici, dar s-a indoit de faptul ca premierul Cameron ar fi refuzat sa ia documentele pe care i le-a inmanat Cristina Kirchner.

In 1982, dictatura militara argentiniana a invadat insulele Falkland. Marea Britanie a trimis imediat o forta navala pentru a-si recupera teritoriile, lucru care s-a si intamplat dupa un scurt razboi in care si-au pierdut viata 255 de soldati britanici si 650 argentinieni.

Cristina Kirchner a cerut recent Marii Britanii sa se aseze la masa negocierilor pentru a discuta viitorul acestor insule.

In replica, britanicii au acuzat-o ca favorizeaza curentele nationaliste din ratiuni politice interne iar David Cameron a refuzat o discutie asupra acestei chestiuni.