Un cargou rusesc suspectat ca ar transporta elicoptere de atac spre Rusia a fost oprit din drum, dupa ce asigurarea sa a fost anulata la ordinul guvernului britanic, relateaza AFP.

Nava, MV Alaed, proprietate, potrivit Daily Telegraph, a armatorului rus Femco, si care plecase din portul Kaliningrad, si-a oprit motoarele in largul Scotiei, dupa ce a fost anuntata ca i-a fost retrasa asigurarea de catre asiguratorul britanic Standard Club.

"Am fost informati ca Alaed transporta munitie destinata Siriei", a precizat asiguratorul, marti, intr-un comunicat.

"Am informat proprietarul navei ca asigurarea lor inceteaza cu efect imediat din cauza naturii transportului", a adaugat societatea britanica.

Oficiali britanici citati de Daily Telegraph au avertizat Standard Club ca furnizarea unei asigurari pentru Alaed contravine sanctiunilor impuse de catre Uniunea Europeana, care interzic orice furnizare de arme catre Siria, unde represiunea rebeliunii s-a soldat cu peste 14.000 de morti in peste un an de zile, potrivit ONG-urilor.

Statele Unite au notificat saptamana trecuta guvernul britanic ca nava ruseasca este asigurata de o societate britanica.

Alaed ar fi transportat elicoptere Mi-25 de fabricatie ruseasca, vandute Siriei in perioada URSS, si pe care Damascul le trimisese inapoi in Rusia pentru a fi reconditionate.

Astfel de aparate servesc pentru represiunea insurgentilor sirieni si Washingtonul, prin vocea secretarului de stat Hillary Clinton, se declarase ingrijorat, in 12 iunie, de faptul ca aceste elicoptere se indreapta spre Siria.

Generalul Robert Mood, seful observatorilor ONU in Siria, a anuntat sambata suspendarea operatiunilor, din cauza intensificarilor violentelor in aceasta tara.

Rusia a replicat ca nu livreaza noi aparate regimului lui Bashar al-Assad si ca este vorba de reparatii ale unor elicoptere vandute cu mult timp in urma catre Damasc.

La Moscova, plecarea a doua nave rusesti de razboi catre baza navala din Tartous, pe coasta siriana, a fost anuntata luni.

Niciun comentariu oficial nu a fost facut de catre reprezentantii guvernului britanic.