Antonis Samaras, liderul partidului grec de dreapta Noua Democratie, a afirmat luni ca trebuie format imediat un guvern de "consens national", dupa ce a fost primit de presedintele republicii, Carolos Papoulias, relateaza AFP.

"Consensul national este un imperativ cerut de toata lumea, trebuie rezolvata chestiunea (formarii unui guvern) imediat", a spus Samaras, invingator in alegerile legislative de duminica, dar fara a obtine majoritatea absoluta.

Papoulias i-a incredintat acestuia un mandat "exploratoriu" de trei zile pentru a forma un guvern de coalitie, potrivit Constitutiei.

"O sa incep sa ma intalnesc cu liderii celorlalte partide (...) si cred ca exista marja" pentru a ajunge la o solutie, a spus Samaras.

Pledand pentru mentinerea tarii in Zona Euro cu orice pret, Samaras doreste insa o "renegociere" a planului de austeritate, impus Greciei din 2010, cand a izbucnit criza datoriei in aceasta tara, intrata intr-o grava recesiune.

"Vreau sa incerc formarea unui guvern de salvare nationala cu partidele care cred in orientarea nationala a tarii si cred in euro", a spus Samaras, in cadrul intrevederii cu presedintele grec.

"Trebuie facute negocierile necesare ale planului pentru a scoate poporul din realitatea torturanta a somajului si a dificultatilor de necrezut pe care le traverseaza familiile grecesti", a adaugat acesta.

"Formarea unui guvern este o mare necesitate, tara nu poate ramane fara guvern (...), sper ca interesul national va prevala", a replicat Papoulias.

Seful dreptei, Samaras, 61 de ani, a castigat alegerile cu 29,66%, respectiv 129 de fotolii din totalul de 300 ale Parlamentului, in fata rivalului sau, Alexis Tsipras, 37 de ani, seful stangii radicale anti-austeritate Syriza, care a obtinut 26,89% de voturi, respectiv 71 de deputati.