Primul EXIT POLL al alegerilor din Grecia, urmarite de intreaga Europa, indica un rezultat indecis, Noua Democratie avand intre 27,5% si 30,5%, cu doar 0,5% mai mult decat Syriza (stanga radicala) care ar fi obtinut intre 27-30%. Pasok a obtinut intre 10-12%. Primele rezultate oficiale vor fi anuntate peste circa doua ore si jumatate (in jurul orei 21:30).

Steagurile Greciei si UE, in fata ParteonuluiFoto: Agerpres/AP

UPDATE ora 21:30 Partidul Noua Democratie (29.5% - 128 locuri in parlament) si PASOK (12.3% - 33 locuri in parlament) sunt in masura sa formeze un guvern de coalitie in Grecia, conform primelor estimari ale Ministerului de Interne.

UPDATE ora20:50 Noul exit-poll arata ca Noua Democratie s-a mai distantat putin de stanga radicala, astfel (marja de eroare de 3%):

Noua Democratie: 28,6-30%

SYRIZA: 27-28,4%,

Pasok 11-12,5

Zori de Aur (neo-nazisti): 6,5-7,1%

Stanga Democrata (comunisti pro-Europa): 5,8-6,6%

Partidul Comunist: 4,8-5,6%

Cum se traduce acest exit poll in locurile in parlament:

Noua Democratie: 127

Syriza: 72

Pasok: 32

Greci Independenti: 21

Zori de Aur: 19

Stanga Democrata: 16

Comunisti: 13

Liderul partidului neo-nazist Zori de Aur, Nikos Michaloliakos, a declarat: "Vom lupta sa scapam de memorandul inauntru si in afara parlamentului", memorandum fiind termenul pentru acordul de salvare.

UPDATE Peste circa o ora vor aparea noi exit-poll-uri, realizate pe baza a 100% din datele colectate la iesirea de la urne. Primele exit-poll-uri folosesc doar 80% din aceste date.

Un sondaj de opinie (nu exit-poll): Syriza 28%, Noua Democratie 27,5%, Pasol 13%.

EXIT POLL:

Noua Democratie (dreapta): 27,5-30,5%

Syriza (stanga radicala): 27-30%

Pasok (socialisti): 10-12%

Greci Independenti: 6,8-7,8%

Zori de Aur (neo-nazisti): 6-7,5%

Stanga Democrata (comunisti pro-Europa): 5,5-6,5%

Partidul Comunist: 5-6%

Partidul care va iesi primul obtine un "dividend" de 50 de locuri in parlament, ceea ce va fi crucial pentru sansele sale de a forma un guvern.

Ce inseamna acest rezultat?

Niciun partid politic nu a obtinut majoritatea ceea ce obliga partidele sa incerce sa formeze un guvern de coalitie. Acest scenariu de blocaj s-a produs deja la primul scrutin, din 6 mai, cand aceleasi primele doua partide (Noua Democratie si Syriza) nu s-au inteles pentru un executiv de coalitie, ceea ce a dus la o incertitudine daunatoare viitorului tarii in zona euro.

Liderul coalitiei stangii radicale din Grecia, Alexis Tsipras (37 de ani), a promis joi seara ''un guvern al tuturor grecilor'' dupa alegerile de duminica si a asigurat ca va mentine Grecia ''in Europa si in zona euro''. "Memorandumul falimentului nostru va deveni istorie de luni", a promis joi intr-un miting electoral liderul Syriza, Alexis Tsipras, cu referire la acordul de salvare al Greciei cu FMI, ajutor financiar in valoare de 130 de miliarde de euro. Tanarul lider al Syriza a avertizat si ca "Bruxelles, asteapta-ne, venim luni sa negociem drepturile oamenilor si sa anulam planul de salvare".

De cealalta parte, liderul Noua Democratie, Antonis Samaras, si-a exprimat si el speranta intr-o renegociere a planului de austeritate: "Grecia a avut parte de mai mult ajutor fata de alte tari. Relaxarea acestui program de austeritate nu mai poate fi o optiune".

Tot el si-a acuzat principalii rivali in alegerile de duminica, reprezentantii Syriza, ca au in plan renuntarea la acordul cu creditorii internationali, ceea ce ar conduce tara spre colaps.

Se actualizeaza