Curtea Constitutionala din Egipt a decis, joi, ca o treime din deputatii actualului Parlament nu au fost ales in conditii "constitutionale", relateaza televiziunea publica egipteana, citata de Reuters. Presedintele instantei, Farouk Soltan, a declarat telefonic pentru agentia britanica de presa ca, in urma deciziei, camera inferioara a Parlamentului va fi dizolvata fiind necesara organizarea de noi alegeri parlamentare. Intr-un mesaj postat pe Facebook, unul dintre liderii Fratiei Musulmane, Mohammed Beltagui, a denuntat decizia instantei drept "o lovitura de stat totala", relateaza AFP.

Inalta Curte Constitutionala egipteana a declarat neconstitutionale unele articole ale legii care reglementeaza alegerile legislative post-Mubarak, astfel incat scrutinul care i-a adus la putere pe islamisti a fost partial invalidat.

"Curtea a apreciat drept neconstitutionale anumite articole ale legii referitor la alegerile legislative" privind locurile atribuite conform scrutinului uninominal, adica o treime din deputati, precizeaza agentia oficiala Mena, citata de AFP.

Tot joi, instanta a decis amendarea unei legi care interzice fostilor oficiali ai regimului Hosni Mubarak sa participe la alegeri. Astfel, Ahmad Shafiq, premier in timpul regimului lui Mubarak, poate sa participe la alegerile prezidentiale de sambata si duminica.

Shafiq a aplaudat decizia Curtii Constitutionale declarand ca "era razbunarilor politice" a luat sfarsit.

"Mesajul acestui verdict istoric este ca era razbunarilor politice a luat sfarsit. Curtea Constitutionala mi-a confirmat dreptul de a participa la alegeri si a consolidat legitimitatea acestor alegeri", s-a adresat Ahmad Shafiq sustinatorilor sai.

Ahmad Shafiq, ultimul premier al lui Hosni Mubarak, il va infrunta pe Mohammed Morsi din partea Fratiei Musulmane, pe 16 si 17 iunie, in al doilea tur de scrutin al prezidentialelor.

Un parlamentar din partea Fratiei Musulmane, Essam el-Erian, a avertizat ca Egiptul va intra "intr-un tunel intunecat" daca legislativul va fi dizolvat ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

"Daca Parlamentul va fi dizolvat, tara va intra intr-un tunel intunecat - viitorul presedintele nu se va confrunta nici cu Parlamentul, nici cu Constitutia. Suntem intr-o stare de confuzie in care exista multe intrebari", a declarat reprezentantul Fratiei Musulmane pentru Reuters.