Autoritatile guvernamentale pe probleme de sanatate din Ungaria au solicitat procurorilor sa ancheteze o companie de testare genetica, dupa ce un parlamentar, membru al partidului de extrema dreapta, a obtinut un certificat de la aceasta companie care demonstra ca nu are nicio gena evreiasca sau tiganeasca, scrie Nature.com.

Documentul a fost produs in septembrie 2010 de compania de cercetare si diagnostic Nagy Gén, cu cateva saptamani inainte de alegerile locale.

Partidul Jobbik, din care parlamentarul face parte, a obtinut 17% din voturi in alegerile generale din aprilie 2010.

Certificatul - cu numele parlamentarului sters - a aparut pe internet luna trecuta si a fost preluat de presa din Ungaria. Unul dintre colaboratorii financiari ai companiei - de trei ori campion olimpic de polo in apa si membru al unei cunoscute familii evreiesti - s-a retras imediat din companie.

Secretarul Consiliului de Cercetare Medicala din Ungaria a declarat ca respectivul document este "gresit din punct de vedere profesional, innacceptabil din punct de vedere etic, si ilegal".

Consiliul a discutat problema pe 7 iunie si a concluzionat ca testarea genetica incalca legea geneticii din 2008, care permite testarile numai in scopuri medicale.

Human Rights Watch precizeaza la randul sau ca in Ungaria "au avut loc multe violente impotriva comunitatii de romi si acte de anti-semitism in ultimii ani", iar politicienii care incearca sa foloseasca testari genetice pentru a demonstra ca sunt "puri" alimenteaza ura rasiala.

Compania Nagy Gen a publicat un comunicat pe internet in care sustine ca ziarele au relatat stirea "incomplet" si recomanda ca certificatul sa fie consultat in profunzime. Potrivit comunicatului, compania "respinge orice forma de discriminare, astfel ca nu are dreptul sa judece scopul pentru care un individ foloseste rezultatul testului, deci, din motive etice, nu putea sa refuze sa efectueze testul."

Certificatul a aparut prima data pe un site al extremei drepte, care considera rezultatul ca "nobil", desi punea la indoiala modalitatile stiintifice.