Consiliul Federatiei din Rusia, camera superioara a Parlamentului rus, a aprobat miercuri, la cateva ore dupa Duma de Stat - camera inferioara a Parlamentului-, o lege controversata care prevede inasprirea amenzilor pentru participantii si organizatorii actiunilor de protest ce incalca legislatia privind manifestatiile, relateaza AFP. Adoptarea legii a starnit un val de critici, Opozitia denuntand inasprirea regimului lui Putin. Potrivit RIA Novosti, purtatorul de cuvant al presedintelui rus a declarat, miercuri, ca Vladimir Putin nu va promulga legea daca aceasta incalca normele europene.

Liderul partidului Yabloko, Sergei Mitrokin, contesta legea care limiteaza libertatea de adunareFoto: Agerpres/AP

Camera superioara a Parlamentului a aprobat legea cu 132 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Duma de stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat legea in cursul noptii de marti spre miercuri, intr-o sedinta de 11 ore. Votarea legii propuse de partidul de guvernamant Rusia Unita a fost intarziata de partidele din Opozitie, Rusia Dreapta (de centru stanga) si Partidul Comunist.

Opozitia parlamentara, care considera legea o incalcare flagranta a Constitutiei ruse si un atentat la libertatea de exprimare si de manifestare, a incercat sa blocheze adoptarea legii. Reprezentantii partidelor din Opozitie au depus sute de amendamente si au insistat ca fiecare dintre ele sa fie examinat individual.

Textul legii prevede amenzi de pana la 300.000 de ruble (7.300 de euro) pentru persoanele fizice, pana la 600.000 de ruble (14.500 de euro) pentru responsabilii oficiali si pana la un milion de ruble (peste 25.000 de euro) pentru persoanele juridice.

Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele rus, Vladimir Putin.

Senatorul Ludmila Narusova, vaduva lui Anatoli Sobceak, mentor al presedintelui rus, a denuntat graba adoptarii legii notand ca singurul text de lege care a fost votat atat de repede a fost cel pentru interventia armatei ruse in Georgia in 2008.

"Nu avem nici macar textul legii in mana. de ce atata graba?" a intrebat Ludmila Narousova. Ksenia Sobceak, fiica Ludmilei Narousova si a lui Anatoli Sobceak, este o figura cunoscuta a actiunilor de protest.

Legea manifestantilor, puternic criticata

Reactiile nu au intarziat sa apara; miercuri, blogosfera si opozitia din Rusia si-au manifestat indignarea fata de aprobarea legii, solicitand impiedicarea intrarii in vigoare.

Mihail Fedotov, presedintele consiliului consultativ pentru drepturile omului al presedintelui rus, i-a trimis miercuri dimineata o scrisoare presedintelui Consiliului Federatiei, Valentina Matvienko, cerandu-i sa respinga proiectul de lege.

Potrivit lui Fedotov, Consiliul drepturilor omului ii va cere direct presedintelui Vladimir Putin sa respinga legea.

Fostul ministru de Finante, Alexei Kudrin, a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei ca proiectul de lege "incalca grosolan o serie de principii legate de statul de drept precum si dreptul constitutional al cetatenilor de a organiza mitinguri pasnice".

Kudrin, pe care presedintele Vladimir Putin l-a descris in trecut drept "prieten", a denuntat masurile "draconice", referindu-se la amenzile care urmeaza sa fie aplicate celor care organizeaza sau participa la manifestatii neautorizate sau la proteste autorizate ce deranjeaza ordinea publica.

"Este o lege a unui stat politienesc pentru consolidarea masurilor politiei impotriva miscarilor de protest organizate de cetateni", a declarat bloggerul Alexandre Morozov pentru AFP, referindu-se la miscarile de protest fara precedent provocate de alegerile legislative din decembrie.

Adoptarea legii a fost criticata si pe Twitter, comentatorii cerand revizuirea textului legii si aplaudand incercarea opozitiei parlamentare de a obstructiona votul.

Vladimir Putin sustine ca nu va promulga legea daca aceasta contravine normelor europene

Presedintele Vladimir Putin nu va promulga legea care inaspreste amenzile pentru protestatari daca aceasta contravine normelor europene general acceptate, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitry Peskov, citat de RIA Novosti.

"Putin va fi impotriva, in princiu, intr-un caz - daca legea contravine legilor general acceptate folosite in alte state pentru protectia drepturilor cetateanilor si a membrilor societatii, despre care legea vorbeste. Vorbim despre tari europene in care exista legi similare", a declarat Peskov.