Parcul din orasul ungar Gyomro a fost botezat cu numele fostului guvernator al Ungariei Miklos Horthy, aliat al lui Adolf Hitler, relateaza AFP, care comenteaza ca aceasta decizie reprezinta, in ochii unor observatori, ascensiunea nationalismului de etrema-dreapta din aceasta tara.

Gyomro are 15.000 de locuitori si este situat la 30 de km nord-est de Budapesta.

"Imaginea amiralului Horthy a fost deformata de comunisti si de propaganda de stanga", spune viceprimarul Attila Mezey, care se declara surprins de polemica iscata de decizia consiliului municipal.

Simpatizantii fostului guvernator vad in aceasta decizie o modesta recunoastere a unui lider tratat nedrept de istorie.

Altii cred ca Miklos Horthy, care a alaturat Ungaria fortelor Axei (Roma-Berlin-Tokyo), este vinovat pentru moartea a mii de unguri de origine evreiasca si rroma prin aplicarea legilor antisemite.

La Gyomro, totul a inceput cand un membru al consilului municipal care face parte din partidul de extrema dreapta Jobbik a propus anul trecut redenumirea pietei principale a orasului cu numele de "Horthy", asa cum a fost intre 1937 si 1945.

Dar, in urma mobilizarii opozitiei locale, a decis ca doar jumatate din piata, respectiv parcul, sa-si schimbe numele.

"Este un compromis cinic", spune Janos Hallama, un militant pentru drepturile omului din Gyomro. "Este ca si cum ai spune: statuia nu va avea decat 2,10 metri inaltime, in loc de 3 m"!

Horthy a redevenit la moda

Reabilitarea lui Horthy in Ungaria depaseste granitele acestui oras: la Kereki (250 km sud-vest de Budapesta), a fost ridicata o statuie din lemn in marime naturala iar la Debrecen (230 km est de capitala) o placa de marmura in onoarea sa a fost amplasata pe zidul unei scolii, de unde fusese inlaturata in 1947.

La inceputul lui mai, doi deputati ai Fidesz - partidul conservator al premierului Viktor Orban - au participat la un bal organizat pentru strangerea de fonduri necesare ridicarii unei statui a lui Miklos Horthy la Budapesta.

Opozitia si presa de stanga acuza guvernul ca ar curta alegatorii Jobbik, in vederea alegerilor legislative care vor avea loc peste doi ani.

"Este o renastere a lui Horthy, a redevenit la moda. Cred ca nu doar membrii Jobbik, ci si cei ai guvernului se straduie sa-l reabiliteze", declara Agnes Vadai, membra a coalitiei democratice, noul partid al fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany.

Pentru aparatorii sai, Horthy este cel care a redat mandria unei tari dezmembrate in 1920 in urma tratatului de la Trianon si a dat dovada de patriotism in ciocnirile sangeroase din perioada efemerei Republici Ungare a Sfaturilor (1919), sustinuta de Rusia sovietica.

Potrivit acestora, el a incercat sa protejeze evreii unguri, evitand ocupatia germana a tarii, si incercand - in zadar - sa ajunga la un acord cu aliatii, in ciuda urii pe care o manifesta fata de URSS.

Pierzand increderea lui Adolf Hitler, el a fost inlaturat de la putere in 1944, in timpul ocupatiei germane, si s-a exilat la Estoril, in Portugalia, unde a incetat din viata la varsta de 89 de ani.

Nu a fost adus niciodata in fata justitiei.