Pitorescul sat austriac Hallstatt, inscris in patrimoniul UNESCO pentru casele sale in culori pastelate, la marginea unui superb lac alpin, are incepand de sambata o copie in sudul Chinei, inaugurata sambata si destinata bogatelor familii locale, scrie AFP.

Hallstatt, Austria

Minmetals Land, filiara imobiliara a Minmetals, gigantul chinez al minelor si metalelor, a scris pe contul sau de micro-blogging ca acest complex este un motiv de "mandrie si prietenei" atat pentru China, cat si pentru Austria.

Noul sat se afla pe malul unui lac artificial in districtul Bolu al provinciei Guangdong, intr-un climat subtropical care nu are nimic in comun cu cel al satului de munte din Austria.

Ceremonia de inaugurare s-a derulat in prezenta unei delegatii venite din Hallstatt, in conditiile in care constructia acestei clone a starnit nemultumire in Austria.

Locuitorii din Hallstatt s-au declarat indignati anul trecut de ideea de a construi aceasta copie a satului lor, acuzand faptul ca au fost pusi in fata faptului implinit, fara a li se cere acordul.

Chiar si biserica si statuile ingerilor binecunoscute in Hallstatt au fost reproduse in versiunea chineza, suscitand o alta polemica, de data aceasta pe teren religios.

Citati in presa chineza, promotorii proiectului au subliniat ca este imposibil de duplicat in totalitate satul cu peste 800 de locuitori, dar au recunoscut ca s-au inspirat, dar acest lucru constituie un fapt comun in sectorul imobiliar din China.

Contactat sambata de AFP, un responsabil local al proiectului a confirmat ca apartamentele situate in casele din sat au fost scoase la vanzare la un pret mediu de 9.000 yuani (1.137 euro) metrul patrat.