Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost condamnat sambata la inchisoare pe viata pentru uciderea a sute de protestatari in timpul revoltei populare de anul trecut, care a dus la inlaturarea sa de la putere. Mubarak, in varsta de 84 de ani, s-a prezentat sambata in fata instantei care anuntat verdictul in procesul sau intins pe o targa, din cauza starii sale de sanatate. El a pledat nevinovat. Acuzarea ceruse pedeapsa cu moartea impotriva sa.

Hosni Mubarak in sala de judecata Foto: Agerpres/Xinhua

Alaturi de fostul presedinte mai sunt judecati fiii sai, Alaa si Gamal, fostul ministru de Interne Habib el-Adli si sase fosti inalti oficiali din serviciile de securitate.

UPDATE:

- Ciocniri in sala de judecata dupa anuntarea verdictului

- Fostul ministru de Interne, Habid el-Adli, a primit la randul sau pedeapsa cu inchisoare pe viata.

- Cei sase fosti responsabili ai fortelor de securitate egiptene au fost achitati

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a sosit sambata dimineata cu elicopterul la scoala de politie de la periferia capitalei Cairo, unde a fost instalat tribunalul ce urmeaza sa pronunte verdictul in procesul sau privind uciderea de manifestanti si coruptie, relateaza AFP.

Mubarak, intins pe o targa si cu ochii acoperiti cu ochelari fumurii, a fost ulterior transferat intr-o ambulanta pentru a fi transportat spre sala de audieri.

Justitia egipteana va anunta sambata daca fostul presedinte, impotriva caruia a fost ceruta pedeapsa capitala, este gasit vinovat de moartea a aproape 850 de manifestanti in timpul revoltei populare care a dus la inlaturarea sa de la putere anul trecut.

Mubarak, in varsta de 84 de ani, este primul dintre liderii inlaturati de la putere de "primavara araba" care compare personal in fata judecatorilor. Procesul sau a inceput la 3 august 2011.