Talibanii au negat uciderea lui Jalaluddin Haqqani, parintele retelei Haqqani, responsabila de pierderi grele suferite de aliati in Afghanistan si in Pakistan, relateaza AFP.

"Respingem cu fermitate informatiile potrivit carora Jalaluddin Haqqani este mort. El este in viata", a declarat Zabiullah Mudjahid, unul dintre purtatorii de cuvant ai talibanilor, care a precizat ca aceasta informatie este fructul "propagandei guvernamentale".

Jalaluddin Haqqani, unul dintre principalii sustinatori ai americanilor in razboiul impotriva sovieticilor, cand acestia au invadat Afghanistanul, in anii '80, s-a aliat cu regimul taliban in 1996 si insurectiei islamiste care a urmat dupa caderea acestuia, in 2001.

El face parte din consiliul director al talibanilor si i-a jurat credinta Mollahului Omar.

Nascut in jurul anului 1942 in regiunea Khost (est), potrivit elementelor biografice ale Consiliului de Securitate al ONU, Jalaluddin Haqqani, care s-a confruntat cu probleme serioase de sanatate, in ultima vreme, nu mai este acum decat un lider simbolic al miscarii pe care a creat-o, si care este condusa acum de fiul sau Sirajuddin.

Reteaua Haqqani, care isi are bastionul in Waziristanul de Nord, o provincie pakistaneza, este acuzata ca a comis cele mai complexe si sangeroase atentate din Afghanistan in acesti ultimi ani, impotriva fortelor guvernamentale sau occidentale, in special in estul tarii, la frontiera cu Pakistanul.

Zvonurile despre moartea lui Haqqani au inceput sa apara in iunie 2007. Statele Unite promit pana la 5 milioane de dolari recompensa pentru informatii legate de fiul sau Sirajuddin. Fratele acestuia, Mohammed Haqqani, a fost ucis in februarie 2010 de o racheta trasa de o drona americana in Pakistan.