​Analiza HotNews.ro

Ce mai face mama Rusie pe langa granita Romaniei?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 30 mai 2012, 9:33 Actualitate | Internaţional


Afis intr-o piata din Tiraspol
Foto: Hotnews
​Mesajul cel mai insistent repetat de Andrei Marga la inceputul mandatului sau la Ministerul de Externe este reincalzirea relatiilor dintre Romania si Rusia. “Trebuie sa cream incredere”, spunea de curand Marga in timp ce, la doar 140 de kilometri de Iasi, respiratia mamei Rusia se simte mai calda ca oricand.

Daca in dimineata zilei de Paste am fi plecat din fata Palatului Culturii din Iasi intr-o masina cu numar de Republica Moldova, in doua ore am fi putut face poze tancului sovietic din fata Sovietului Suprem din Tiraspol. A fost ziua in care, urmare a unei intelegeri intre liderul separatist transnistrean si prim-ministrul Moldovei, s-a putut circula liber de la Chisinau la Tiraspol. Fara controale amanuntite prin bagaje, fara spaga obligatorie la vamesi. Ocazie unica pentru oamenii obisnuiti care lucreaza in vest si au rude in Transnistria, dar ceva nu foarte deosebit pentru elita politica si economica transnistreana.

Desi oficial se afla pe pozitii adverse cu Republica Moldova, exista destui inalti oficiali transnistreni care au afaceri la Chisinau si ale caror familii chiar locuiesc acolo. Un exemplu este “ministrul” transnistrean al informatiilor, Evgeny Zubov, a carui familie detine un apartament in Chisinau, unde si locuieste. De altfel, se pare ca o ruda foarte apropiata a noului “presedinte” transnistrean, Evghenii Sevciuk, locuieste tot la Chisinau. Desi doar amanunte casnice, astfel de detalii clarifica imaginea evenimentelor derulate, in acest an, in coasta Romaniei si al caror actor principal nu a fost Tiraspolul sau Chisinaul, ci administratia de la Moscova.

TURLELE KREMLINULUI

Totul a inceput in decembrie 2011, odata cu alegerea surprinzatoare a lui Evghenii Sevciuk in functia de presedinte al Transnistriei. Fie ca sunt rusi, germani, romani sau americani, majoritatea diplomatilor de la Chisinau a fost surprinsa de victoria ucraineanului de 44 de ani care l-a invins atat pe necarismaticul Anatol Kaminski, candidatul favorit al Moscovei cat si pe batranul Igor Smirnov, stapan absolut vreme de 20 de ani in Transnistria, dar intrat in dizgratia Moscovei - din motive financiare, fiul lui Smirnov fiind anchetat de rusi pentru delapidarea fondurilor furnizate regimului separist.

Desi o surpriza, Sevciuk nu a venit din neant. Sef al departamentului de taxe al militiei din Tiraspol, director adjunct al bancii detinute de mamutul financiar transnistrean Sheriff si, ulterior, presedinte al Sovietului Suprem, Sevciuk a ocupat pe rand toate aceste pozitii privilegiate din care a invatat maruntaiele sistemului prin care circula banii, gri si negri, caci cei albi sunt nesemnificativi in regiune.

Despre Evghenii Sevciuk s-a spus ca nu era sprijinit de Moscova, dar sa nu uitam: Kremlinul are mai multe turle. Surse multiple au confirmat ca liderul transnistrean a fost felicitat telefonic in ziua investirii atat de oficiali ai Ministerului
 
S-a nascut la Rabnita, pe teritoriul actualei Transnistria, in 1968. Din 1992 pana in 1998 a fost militian insarcinat cu crimele economice in cadrul Ministerului de Interne transnistrean. In 1998 este numit sef al departamentului de taxe. Din 1998 pana in 2000 este director adjunct in cadrul Sheriff si manager al filialei din Rabnita a Agroprombank. In 2005 devine presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, functie din care demisioneaza in 2009. In decembrie 2011 este ales presedinte al Transnistriei.
 
 
Cine este Evghenii Sevciuk
rus de Externe cat si de un inalt oficial din Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse (organism al carui secretar este Nikolai Patrushev, timp de zece ani director al FSB-ului). Sevciuk mai este sustinut si de cercurile economice moscovite care au interese financiare in jurul combinatului metalurgic de la Rabnita (orasul unde s-a nascut Sevciuk), una dintre cele mai importante fabrici ale transnistrenilor.

CUM FAC RUSII BANI DIN TRANSNISTRIA

Combinatul de la Rabnita este detinut de Alisher Usmanov, un personaj aflat pe lista celor mai bogati rusi. Usmanov este unul dintre directorii Gazprom (Gazprominvestholding), fiind insarcinat cu dirijarea tranzactiilor financiare importante (mai detine 29% dintre actiunile clubului de fotbal Arsenal Londra si este patronul ziarului rus Kommersant). Printre asociatii lui Usmanov in afacerea de la Rabnita se numara si apropiati ai lui Pavlo Lazarenko (fost premier al Ucrainei condamnat astazi in SUA pentru spalare de bani si coruptie) si cativa parteneri ai lui Ihor Kolomoisky, unul dintre cei mai bogati ucrainieni, care are afaceri in domeniul metalurgic si in Romania.

Cheia profitabilitatii acestui combinat se gaseste la Moscova. Rusia – prin Gazprom - vinde gaze in Republica Moldova prin compania Moldovagaz, unde 51% dintre actiuni sunt detinute chiar de catre rusii de la Gazprom, 34% de catre statul moldovenesc si 13% de catre transnistreni. Moldovagaz (controlata de rusi) vinde mai departe Tiraspolului la un pret de patru ori mai mic decat pretul de achizitie. De acest avantaj beneficiaza doar fabricile din Transnistria, pentru cele din Republica Moldova pretul gazelor fiind cel mare, impus de Gazprom.

Diferenta se acumuleaza sub forma de datorii ale companiei Moldovagaz catre Rusia. Datoriile se ridica in prezent la 3 miliarde de dolari pentru toata regiunea transnistreana si o parte din ele au fost deja impuse printr-o decizie a instantei internationale comerciale de arbitraj de la Moscova. Chisinaul a solicitat in repetate randuri Rusiei sa divizeze aceste datorii si sa incheie un acord separat intre Gazprom si Transnistria.

Deocamdata, perfectarea unui nou contract intre Gazprom si Republica Moldova se amana, timp in care combinatul de la Rabnita (detinut de unul dintre directorii Gazprom-ului) este practic subventionat de Rusia, ceea ce ii permite sa practice un pret de dumping. O buna parte dintre produsele acestui combinat sunt exportate in Romania (in conditiile in care jumatate din exporturile transnistrene ajung in tari UE), unde exista peste 40 de firme care deruleaza activitati comerciale cu separatistii (o ancheta despre afacerile dintre firmele separatistilor si Romania a fost publicata de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie).

Schema prin care gazele Rusiei sunt oferite aproape gratuit unor fabrici detinute de mari potentati moscoviti, datoriile acumulandu-se in contul Republicii Moldova, functioneaza foarte bine atata timp cat exista o oarecare deschidere si comunicare comerciala intre Tiraspol si Chisinau. Caci pentru a putea exporta, firmele de la Tiraspol trebuie sa fie inregistrate la Chisinau. Inflexibilitatea batranului separatist Igor Smirnov incepuse in ultimii ani sa ingreuneze prea mult mecanismul, aceasta adaugandu-se la matrapazlacurile pe care familia Smirnov le facea pe seama finantarii politice oferite de rusi Tiraspolului. E usor de inteles de ce Moscova se saturase de Smirnov.

DUSMANI, DAR SE INTELEG CA FRATII

Din clipa investirii lui Evghenii Sevciuk ca presedinte al Transnistriei si pana la debutul relaxarii comerciale dintre Tiraspol si Chisinau au trecut doar trei luni. La sfarsitul lui aprilie 2012 era redeschisa circulatia trenurilor de marfa prin Transnistria (oprita din 2006), presa de la Chisinau comentand ca masura ii avantajeaza net pe transnistreni. In doar doua saptamani, uzina metalurgica de la Rabnita a profitat de masura expediind 128 de vagoane pe un traseu cu 400 kilometri mai scurt (deci si mult mai ieftin, intrucat pe anumite segmente au fost diminuate si tarifele de transport). In plus, simplificarea procedurilor vamale convenita de cei doi lideri a adus bugetului Transnistriei venituri suplimentare de 5 milioane de dolari.

Dar aceasta deschidere poate fi profitabila si pentru anumite cercuri economice de la Chisinau. Relaxarea comertului in regiune a adus deja o crestere spectaculoasa a importului de marfuri moldovenesti, ponderea acestora pe piata
 
Cei mai importanti parteneri transnistreni ai firmelor din Romania sunt combinatul de la Rabnita si fabrica de textile Tirotex din Tiraspol. Pana nu demult, centrala electrica de la Cuciurgani exporta electricitate in Romania, prin cateva firme de la Chisinau si Bucuresti care obtineau din aceasta intermediere peste 10 milioane dolari anual.
 
 
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
transnistreana crescand de la 2 la 12 procente. In plus, in noul context vor conta si mai mult sefii vamilor din Republica Moldova si din Transnistria. In ambele pozitii sunt apropiati ai celor doi lideri, “presedintele” Evghenii Sevciuk si premierul moldovean Vlad Filat. Chimia dintre ei pare a fi buna (s-au intalnit de trei ori in doua luni, mergand impreuna si la un concert la Chisinau) si se zvoneste ca au conexiuni similare la Moscova.

Dar dincolo de zvonuri, sigura este declaratia lui Dmitri Rogozin, puternicul reprezentant al Rusiei in Transnistria, care il apreciaza pe Filat: “Guvernul Moldovei este condus de un om absolut pragmatic - Vlad Filat. Cu el se poate sta de vorba.” Cat despre Evghenii Sevciuk, acesta este considerat de mai multi oficiali si diplomati din Chisinau ca fiind “un fel de Filat al Transnistriei” (declaratii pentru HotNews).

MIEL LA DOUA OI

Cu alte cuvinte, Evghenii Sevciuk va incerca sa aplice modelul mielului care suge la doua oi. Pe de o parte Uniunea Europeana, care a alocat 12 milioane de euro pentru masuri de consolidare a increderii dintre Moldova si Transnistria. “Tiraspolul este disperat sa obtina bani de la UE, aceste fonduri europene fiind percepute la Tiraspol drept sursa pentru dezvoltarea interna a Transnistriei”, a afirmat un oficial al UE (declaratie pentru raportul CRPE).

De cealalta parte Moscova, unde Sevciuk a calatorit de mai multe ori in primele luni ale lui 2012, reusind sa smulga promisiunea unui ajutor de 180 milioane de dolari, dintre care jumatate ar fi fost destinate acoperirii datoriilor lasate de Smirnov, iar cealalta jumatate s-ar fi aflat la dispozitia sa. Doar ca Moscova devenise deja banuitoare: nu din cauza apropierii comerciale, ci a colaborarii politice dintre Chisinau si Tiraspol.

Nu ar fi pentru prima data cand occidentalii conditioneaza ajutorul financiar in schimbul flexibilizarii pozitiilor politice. Dar Transnistria este o carte de schimb in jocul geopolitic pe care Rusia il face in estul Europei si, tocmai de aceea, rusii sunt foarte atenti sa-i tina sub control pe liderii din Tiraspol. Negocierile politice dintre Chisinau, care doreste integritatea statala a Republicii Moldova si Tiraspol, care urmareste recunoasterea independentei Transnistriei, au fost intrerupte pentru o perioada consistenta de timp pana in februarie 2012, cand au fost reluate in formatul 5+2. Pe langa cele doua parti implicate, la negocieri participa in calitate de mediatori Rusia, SUA, Ucraina, UE si OSCE (o analiza fina a acestor aspecte in raportul Centrului Roman de Politici Europene, scris de Stanislav Secreriu).

Dupa o prima runda de negocieri, la Dublin, si seria de intalniri Sevciuk – Filat, rusii au reactionat in valuri. La sfarsitul lui martie 2012, reprezentant special al Rusiei in Transnistria este numit Dmitri Rogozin, un inalt oficial rus celebru prin nationalismul si duritatea declaratiilor sale.

Apoi, lui Sevciuk i se refuza ajutorul de 180 milioane USD, acesta fiind redus la doar 30 milioane, destinati unor obiective precise. La jumatatea lui aprilie, ministrul rus al Apararii, Anatolyi Serdiukov, face o vizita surpriza la bazele militare rusesti din Transnistria, promitand modernizarea lor. Este imediat urmat de Dmitri Rogozin. Peste doar doua zile urma sa inceapa la Viena o alta intalnire 5+2, care avea sa dea dureri de cap rusilor.

IN CULISELE NEGOCIERILOR: FRUMOASA NINA SI EXPERIMENTATUL CARPOV

Cei doi diplomati care conduc negocierile in numele Republicii Moldova si al Transnistriei sunt de calibru diferit. Eugen Carpov, negociatorul Moldovei, este un diplomat de 46 de ani cu experienta in ambasade importante pentru Chisinau. Negociatorul transnistrean este Nina Shtansky, fermecatoare la cei 34 de ani dar catapultata din staff-ul lui Sevciuk direct in pozitia de “ministru de externe” al Transnistriei. Miza intalnirii de la Viena (detaliile reuniunii au fost relatate pentru HotNews de mai multe surse apropiate negocierilor) era stabilirea unui cadru pentru inceperea negocierilor reale intre cele doua parti, care nu reuseau sa se puna de acord in privinta calitatii pozitiilor lor. Tiraspolul
Control militarizat la granita transnistreana
Foto: Hotnews
cerea Moldovei sa fie recunoscut drept parte egala, solicitare imposibila pentru ca ar implica recunoasterea de facto din partea Chisinaului a statalitatii Transnistriei.

Dupa doua zile de discutii sterile, in timpul unei pauze, experimentatul Carpov i-a prezentat o solutie de compromis Ninei Shtansky: un principiu care stipuleaza ca participantii au aceleasi drepturi in negocieri. Fie din lipsa de experienta, fie dintr-o intentie pozitiva reala, Shtansky a acceptat principiul, care nu facea insa referire in niciun fel la statutul juridic al celor implicati.

La revenirea celorlalti mediatori in camera de lucru, singura opozitie a venit din partea lui Serghei Gubarev, reprezentantul Rusiei la negocieri. Sustinut insa de toti ceilalti participanti, principiul a fost anuntat public ca un pas inainte in procesul negocierilor. Deschiderea comerciala dintre Republica Moldova si Transnistria incepea sa fie completata si de una politica.

PUMNUL RUSIEI

In ziua imediat urmatoare, Dmitri Rogozin acorda un interviu ziarului Kommersant (detinut de Usmanov, patronul combinatului de la Rabnita si director la Gazprom) in care conditiona garantia unitatii statale a Republicii Moldova prin sase conditii imposibil de indeplinit. Printre ele, recunoasterea Rusiei ca “unic stat care dispune de forta si autoritate politica in aceasta regiune” si recunoasterea Transnistriei drept parte egala la negocieri.

In lipsa unei reactii adecvate a liderilor transnistreni, “mediatorul” rus Serghei Gubarev a vizitat Tiraspolul in 17 mai. Transnistrenii s-au conformat instructiunilor rusilor, anuntand pe 18 mai ca ar putea refuza semnarea documentelor convenite la Viena si solicitand explicatii de la Chisinau in privinta egalitatii partilor. Pe 21 mai, Gubarev a intarit mesajul afirmand ca si Moscova ar putea cere revizuirea documentelor de la Viena. Doar la o zi dupa declaratia lui Gubarev, Evghenii Sevciuk a iesit cu o declaratie radicala: “s-a format o conjunctura politica externa favorabila realizarii aspiratiilor poporului transnistrean”, adica a independentei statale. Pe 27 mai, bunavointa de la Viena a Ninei
 
Se va continua participarea activa la cautarea cailor de rezolvare a problemei transnistrene in baza respectarii suveranitatii, integritatii teritoriale si statutului neutru al Republicii Moldova si identificarea unui statut special pentru Transnistria.

 
 
Vladimir Putin - decret prezidential, mai 2012
Shtansky se volatilizase complet: “Se poarta negocieri despre negocieri si rezultatul, in perspectiva apropiata, nu se vede.” Medierea Rusiei fusese cum nu se poate mai eficienta: din nou blocaj politic total intre Transnistria si Republica Moldova.

RESPIRATIA CALDA A RUSIEI

Relaxarea si deschiderea comertului dintre Republica Moldova si Transnistria poate aduce un plus de satisfactii financiare atat unor oligarhi rusi, cat si elitei politico-economice de la Chisinau si Tiraspol. Dar Moscova interzice cu duritate orice apropiere politica de un Chisinau mult prea european pentru gusturile lui Vladimir Putin.

Prin aceasta strategie a pasilor mici si pragmatici, precum reluarea transportului feroviar de marfuri, se va ajunge la o “federalizare economica de facto” (nu si politica) a regiunii, convenabila retelelor financiare rusofile. Acestea vor profita de deschiderea si relatiile privilegiate ale Republicii Moldova cu UE, facand insa de la Tiraspol regulile jocului dupa bunul lor plac. Sau, cum spunea cu talent de poet Dmitri Rogozin, “Transnistria va resimti din plin respiratia calda a Rusiei.”

Sub toate aceste jocuri politice si interese financiare stau oamenii de pe malurile Nistrului. Am fost acolo si nicaieri altundeva nu mi-a fost dat sa vad o disperare mai adanca decat in saracia satelor transnistrene. Daca masinile luxoase ale liderilor de la Tiraspol sau ale afaceristilor rusi trec ca prin branza prin punctele militarizate de control de pe Nistru, oamenii simpli continua de douazeci de ani sa se supuna unor controale umilitoare la umbra kalasnikov-urilor si sa plateasca de fiecare data spagi grase. Cei mai multi s-au obisnuit deja cu acest ritual, iar ce e pentru noi normal, pentru ei e doar o exceptie in zi de Paste, o minune. Aceasta e respiratia calda a mamei Rusia.  

“Trebuie sa cream incredere”, spunea de curand ministrul de externe, Andrei Marga, “romanii trebuie sa fie mai bine informati despre Rusia actuala.” Prin acest articol nu am facut altceva decat sa urmam sfatul actualului sef al diplomatiei romanesti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23411 vizualizari

 • +47 (49 voturi)    
  nea marga si uslasii KGB (Miercuri, 30 mai 2012, 10:01)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  nea marga si uslasii KGB mai bine si ar vedea de Ardeal
  prea pupa cnutul pravoslavnic
 • +50 (52 voturi)    
  O mare valoare (Miercuri, 30 mai 2012, 10:10)

  irinel [anonim]

  Un articol exceptional realizat de un pionier al condeiului(tastelor) la fel de exceptional.
  Bravo V M si la mai multe, poate presa de calitate reuseste sa deschida ochii romanilor care stau cu ei semi deschisi de 23 de ani.
  • +1 (5 voturi)    
   Informatiile astea, le-a strans un singur om ? (Joi, 31 mai 2012, 9:44)

   Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui irinel

   Mixich asta este un fenomen.
   De unul singur a umblat el prin Trasnistria, prin Moldova si, vorbind cu oamenii asezati la cozi a aflat toate aceste informatii?
   Mai curand a facut o sinteza a unui dosar SIE, sau a a mai multora.
   Nici nu cred ca a facut el ceva, articolul vine de la SIE, gata scris, Mixich semneaza doar.
   Interesant, nimic de zis, foarte interesant.
   Multe legaturi logice, totul pare foarte credibil....dar, ce urmariti, stimabili bugetari din servicii, platiti si din banii mei?
   Ca este an electoral si totul are un scop bine definit.
   iar domnul Mixich se da de gol copilareste.
   Pentru ce oare? Scopul trebuie sa fie important.......
   • +1 (5 voturi)    
    Nu stiu ce sa zic (Joi, 31 mai 2012, 11:04)

    irinel [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    Poate ai si tu dreptate undeva, cu an electoral s.a.m.d.
    Articolul e de exceptie - e foarte bine documentat, un junralist adevarat si pasionat si mai ales talentat poate sa faca anchete si documentari exceptionale si sa ajunga la astfel de concluzii..practic articolul e o conluzie a muncii sale.
    A plecat de la afirmatiile lui Marga si incearca sa deschida ochii unora care nu stiu ce se intampla dincolo de Nistru.
    Sincer rar mai poti citi astfel de anchete/articole
    Remember - presa a fost si e a patra putere in stat.

    Inca odata felicitarile mele V.M si astept unrmatorul :).
   • +1 (1 vot)    
    SI CHIAR DACA AR FI ASA (Vineri, 1 iunie 2012, 7:58)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    cel putin asi sti ca SIE a iesit clar din orbita FSB. Sau Vrajitorii (r)Oz(alii) nu dau voie ?
 • +41 (41 voturi)    
  Felicitari pt calitatea informatiilor (Miercuri, 30 mai 2012, 10:11)

  Transnistria, 37% etnici romani [anonim]

  Hotnews are cititori relativ cultivati si inteligenti, ei vor sti sa aprecieze astfel de articole, cel de mai sus nu e singurul, am mai vazut pe acest site articole bine documentate!

  E sigur ca Rusia are multe "arme" in batalia mai mult sau mai putin subterana pt controlul la "frontiera" de la Nistru, acolo unde incepe sa se termine romanimea (avem totusi sute de mii de etnici romani dincolo de Nistru, inclusiv in Ucraina, spre orasul Balta) si slavii devin mai numerosi decat noi.

  Romania nu a stat degeaba, a jucat destul de bine in ultimii ani, sub mandatul lui Basescu si cel al lui MRU la SIE.

  Am doborat regimul comunist de la Chisinau cu o revolutie a tinerilor basarabeni in aprilie 2009.
  Am reusit sa cream o alianta de partide romanesti care a rezistat tuturor incercarilor de dezbinare si a castigat de doua ori alegerile.
  Am reusit pana la urma sa ajutam la alegerea unui presedinte al RM, un etnic roman pro-european, profesorul Nicolae Timofti.
  Am inceput sa legam institutiile basarabene de cele din Romania si am conectat RM la UE.
  Continuam sa formam in Romania elitele de peste Prut, cu 5.000 de burse de studii pe an (formula pe care ar trebui sa o aplicam treptat, masiv, pt romanii din Ucraina si Serbia, foarte numerosi).

  Transistria a devenit o carte in jocul geostrategic "mare" dintre Rusia, UE si USA si cel mai mic dintre Rusia, Ucraina, RM si Romania.

  Vom reusi daca vom fi perseverenti, oportunisti istoric si inteligenti in promovarea oamenilor, evenimentelor, simbolurilor si valorilor care pot avea impact asupra populatiei si liderilor din Basarabia si Transnistria.

  Deocamdata nu suntem depasiti, dimpotriva, inaintam incet dar sigur catre obiectivele noastre si nu e intamplator ca Rusia reactioneaza atat de spectaculos, cu trimiterea lui Rogozin.

  Ca roman, sper ca Marga va fi capabil sa urmareasca atent interesele Romaniei in "deschiderea" fata de Rusia. Cred ca Basescu (circar, dar patriot), va veghea la asta..
  • +2 (6 voturi)    
   ce mai... suntem o forta mondiala (Miercuri, 30 mai 2012, 11:40)

   STF [anonim] i-a raspuns lui Transnistria, 37% etnici romani

   sau cel putin locala.
  • +6 (10 voturi)    
   Pentru fratii nostri romani din Transnistria (Miercuri, 30 mai 2012, 19:37)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui Transnistria, 37% etnici romani

   Singura obiectie:
   Basescu nu este circar! Ne jigniti, pe noi, cei din Romania, afirmand aceasta si dati apa la moara USL-asilor! Poate Basescu mai face greseli, dar in problemele mari, de interes national, procedeaza inteligent, este patriot. Gruparea USL, reprezentata in relatia cu alte state de batranul comunist "reformat", Andrei Marga, nu urmareste interesele Romaniei, deci cu atat mai putin ale RM! Noi, romanii care nu suntem pacaliti de demagogia USL, nu asteptam nimic bun de la Marga si USL, dimpotriva, suntem foarte atenti la miscarile lor, atat pe plan intern, cat si extern.
 • +33 (35 voturi)    
  Felicitari!!! (Miercuri, 30 mai 2012, 10:11)

  Gabriel [anonim]

  Felicitari pentru munca ta Vlad si a echipei!
  • +10 (12 voturi)    
   Subscriu! (Miercuri, 30 mai 2012, 11:27)

   Iulian Boia [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   Subscriu si eu la felicitarile adresate de Gabriel, e intr-adevar un articol foarte bun, mai rar intalnit in presa de la noi!
   Multumim!
 • +31 (33 voturi)    
  VISA PENTRU RUSIA (Miercuri, 30 mai 2012, 10:14)

  Anonimul [anonim]

  Daca ii este asa de draga Rusia, Marga sa se mute la Moscova. Facem cheta si ii platim biletul de avion. Sa-si ia si familia, si osemintele parintilor si bunicilor lui. Sa piara saminta acestuibolsevic tradator si vanzator de tara
  • -5 (15 voturi)    
   din pacate, Marga are dreptate (Miercuri, 30 mai 2012, 12:11)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui Anonimul

   Nu poti ignora Rusia, nici economic si nici miliatar. Rusia ar putea deveni o piata de desfacere imensa pt produsele romanesti (care, hai sa recunoastem sunt slabe calitativ). Fostele republici sovietice duc o foame de produse asa zise occidentale, si pt noi ar fi mana cereasca sa vinedem acolo, pt ca aia nu sunt pretentiosi, nu cer garantie si platesc destul de bine. Importurile de hidrocarburi din Rusia s-ar putea imbunatati, pt ca acum importurile nu se fac direct, si prin intermediul unor firme de intermediere (au si ei baietii lor destepti), si o relatie directa ar putea scadea mult pretul de acizitie al titeiului si gazelor rusesti.
   Din punct de vedere economic, reasezarea relatiei cu Rusia ar fi benefica pt Romania, dar din pacate Putin e lacom, rau si nu se poate.
   • +6 (12 voturi)    
    Marga are dreptate? (Miercuri, 30 mai 2012, 13:36)

    G [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Asa-i , nu poti ignora Rusia.
    Dar nici sa-i pupi p..oala.
    Vor nu vor, trebue sa tina seama si de noi.Si depinde doar de noi - aia care fac politicile externe - sa ne trateze ca parteneri sau sa ne puna capra!
  • +7 (11 voturi)    
   Felicitarile (Miercuri, 30 mai 2012, 12:23)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui Anonimul

   Felicitarile pentru ca a fost numit ministru de externe va rog sa le trimiteti la adresa de email marga@KGB.ru
 • +19 (19 voturi)    
  VA SPUNEAM DEUNAZI, DLE. MIXICH (Miercuri, 30 mai 2012, 10:16)

  pointless man [utilizator]

  ca evoluati fulgerator spre bine. Repet afirmatia. Ceea ce ma doare este RESTUL mass media ba chiar si multe articolase de umplutura aruncate chiar aici, pe hotnews. Nu sint adeptul absurd al unui vehicul media super-elevat - mai trebuie si un pic de distractie - dar textele amintite mai sus nici nu amuza, nici nu informeaza. Doar polueaza. Pe undeva e pacat de extraordinara munca de filtraj a moderatorilor atunci cind, de multe ori, insusi subiectele propuse pur si simplu nu pot fi comentate decit la modul submediocru.Nu mai vorbesc de rateurile smartwoman (1 articol bun din 5) sau unul din blogurile afiliate, complet lipsit de idei. Prietenii stiu care !

  La mai mare !
  • +1 (1 vot)    
   SI UN SFAT (Joi, 31 mai 2012, 7:48)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Pe masura ce urcati pe firmament s-ar putea ca anumite forte sa incerce sa va desfiinteze, prea sinteti "altfel". Atentie maxima la propunerile ademenitoare - pentru moment "capitalul" Dvs. nu se poate exprima in bani. Mai tirziu va veni si asta.
 • +29 (29 voturi)    
  Basarabenii vor invata Istoria Romanilor ! (Miercuri, 30 mai 2012, 10:16)

  3 milioane de romani la est de Romania [anonim]

  Doua vesti bune din aceasta "Moldova de est" si o anecdota:

  -din toamna toti elevii basarabeni vor avea manuale de "Istoria romanilor si universala", rezultatul unei batalii de idei castigate de alianta pro-Romania.

  -tot din toamna, se va trece la multiplicarea materiilor cu predare obligatorie in romana la scolile unde invata copiii minoritatilor (mai ales geografie, istorie)

  Anecdotic, desi Rusia sustine ca moldovenii ar fi o etnie separata de romani si ar exista o limba "moldoveneasca" (dar nerecunoscuta de lingvisti sau UNESCO), noul ambasador al Moscovei la Chisinau a declarat la primirea sa oficiala ca "abia asteapta sa invete limba romana" :)). A recunoscut fara sa vrea ca nu exista "moldoveneasca"..
  • 0 (2 voturi)    
   Nu mai avem ramani in Basarabia (Joi, 31 mai 2012, 11:56)

   alinutza [anonim] i-a raspuns lui 3 milioane de romani la est de Romania

   Romanii din Basarabia sunt ingropati sub gheturile Siberiei. Cei de astazi sunt rusi adusi de comunisti din pustiuri care au primit gratis casele basarabenilor. Misa, Liuda, Sasa si Ivan acum sunt romani doar din motive financiare. De fapt sunt ce vor ei, daca ii intreaba rusii vor zice ca sunt rusi. Putinii basarabeni ramasi sunt deja in Romania.
 • +25 (25 voturi)    
  Multumiri (Miercuri, 30 mai 2012, 10:21)

  alin [anonim]

  Multumim Vlad Mixich,sper ca domnul marga sa citeasca articolul tau.Nu i-am scris gresit numele.
  • +4 (6 voturi)    
   nu i-ai scris gresit numele (Miercuri, 30 mai 2012, 18:50)

   clar [anonim] i-a raspuns lui alin

   ...dar i-ai scris gresit titlul: nu este "domn" ci "tovaras".
 • +29 (29 voturi)    
  Trebuie mai multe articole din astea (Miercuri, 30 mai 2012, 10:22)

  deno [anonim]

  Ne trezim ca iar avem granita comuna cu Rusia si aflam abia in ziua urmatoare pentru ca televizuinele dau numai declaratii cu Ponta si Marga.
  • -1 (3 voturi)    
   cine este Transnistria (Miercuri, 30 mai 2012, 22:40)

   razvann [anonim] i-a raspuns lui deno

   Sa stii tu ca in regiunea Transnistria sunt doar 30% moldoveni (dar sunt in scadere) care majoritatea nu vor sa auda de Romania si nici nu au fost vreodata in Romania. Transnistrenii se duc doar spre Ucraina si Rusia si normal ca nu cunosc democratia si bogatia materiala.
 • +10 (10 voturi)    
  Ei cu tancul, noi cu scutul (Miercuri, 30 mai 2012, 10:23)

  USA [anonim]

  Daca americanii apuca sa-si instaleze scutul antiracheta in Romania, realipirea Basarabiei la tara muma este aproape garantata. Armata a 14-a din Transnistria este o amenintare directa la NATO si nu va mai sta mult acolo. Romania este inteleapta, mizand pe sprijinul american, pentru ca puterile occidentale europene nu sunt interesate decat de resursele naturale ale Romaniei, fara sa-i ofere in schimb garantii de securitate. La fel ca in 1930... Cat despre noua administratie pro-rusa de la Bucuresti, ea nu va rezista mult presiunilor subterane ale SUA si va spala Putin(a). A ajuns la putere ca un exercitiu demonstrativ de democratie, insa nu va ramane acolo.
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Miercuri, 30 mai 2012, 17:25)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui USA

   De unde pana unde alipirea Basarabiei e garantata? Crezi ca americanii isi risca relatia cu Rusia de dragul nostru? Sa fim seriosi. Armata a 14-a va ramane acolo mult si bine, pentru ca e o zona strategica pentru Rusia. Asta daca nu cumva vor instala si ei un scut in zona... Unirea Moldovei cu Romania e mai departe ca oricand, cel putin din punct de vedere politic. Tot ce putem face este pe plan cultural, dar slabe sperante sa isi doreasca vreodata moldovenii sa redevina romani.
   • 0 (4 voturi)    
    Rusia (Miercuri, 30 mai 2012, 18:27)

    monip [anonim] i-a raspuns lui anonim

    acum nici sub influenta Rusiei ,moldovenii nu o duc mai bine...cu ce le-ar fi mai rau in Romania?Cred ca romanii ar avea de platit cam mult pt integrarea lor...plus o draguta minoritate rusa in Romania, de parca n-am avea altele deja..
 • +30 (30 voturi)    
  andrei marga (Miercuri, 30 mai 2012, 10:24)

  o romanca [utilizator]

  andrei marga pare ca este parasutat la ministerul de externe, habar n-are despre ce e vorba si face numai prostii;
  articol foarte bun, documentat si impartial
  felicitari dle Mixich
  • +12 (12 voturi)    
   Ai dreptate (Miercuri, 30 mai 2012, 12:24)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui o romanca

   Ai dreptate este parasutat de KGB
 • +25 (25 voturi)    
  excelent (Miercuri, 30 mai 2012, 10:27)

  andu [anonim]

  un text excelent, ce ne arata inca o data ca nu se poate glumi cu Rusia (si nici nu se prea poate discuta, decit in termenii Rusiei). Asa ca ceea ce sustin "cercurile" lui Marga, Ponta et co sunt vrajeli, baloane, eu unul prefer sa avem protectia NATO, decit "imbratisarea" rece a Rusiei, ce stim cite beneficii ne-a adus de-a lungul istoriei (razboaie purtate pe teritoriul romanesc in sec. 18 si prima partea a lui 19, teritorii lute de ei, tezaur "pierdut" tot la ei, sovromurile si despagubirile uriase date lor, in timp ce Germania si Italia erau ajutate de americani si tot asa). Cind vor accepta sa discute pe picior de egalitate, mai vdem, insa asta nu se va intampla prea curind.
 • +22 (22 voturi)    
  Exclent articol (Miercuri, 30 mai 2012, 10:32)

  Adi [anonim]

  Nu stiam nici 10% din tot ce am aflat citind acest articol. Multumesc pentru informatiile detaliale si analiza lucida. Am reusit sa-mi fac o parere mult mai corecta referitor la ce se intampla in Transnistria si ce jocuri face Rusia acolo. Cat despre Marga eu tot mai sper ca omul e intr-un delir de senilitate. Si mai sper ca daca tot USL va forma guvernul si dupa alegeri sa-l puna macar pe Corlatean la externe ca Marga e un explodat. La ce sa te astepti de la el daca a fost un nomenclaturist comunist care tinea discursuri la plenarele partidului unic? Halal ministru de externe. Jenant. Penibil.
 • +14 (14 voturi)    
  Fara cuvinte (Miercuri, 30 mai 2012, 10:34)

  hot news [utilizator]

  Bun articol. Realitate trista. Trebuie facute presiuni sa il oprim pe omul asta si pe cei din spatele lor.
  E atat de simplu... putem sa ne uitam oricand la Moldova sa vedem ce bine o duc oamenii de acolo. Si acolo Rusia a creat o calitate a vietii exceptionala. De fiecare datat cand ne-am apropiat de rusi s-au intamplat numai lucruri groaznice...
 • +13 (13 voturi)    
  bun articol (Miercuri, 30 mai 2012, 10:45)

  Maria [anonim]

  Foarte bine ca informati romanii obiectiv despre Rusia actuala si interesele in regiune.
 • -13 (15 voturi)    
  cap are, creier ce-i mai trebe :)) (Miercuri, 30 mai 2012, 11:13)

  Bogdan [anonim]

  "Trebuie sa cream incredere spunea de curand Marga in timp ce, la doar 140 de kilometri de Iasi, respiratia mamei Rusia se simte mai calda ca oricand" - asta e argumentul pentru care noi ar trebui de fapt sa aratam ostilitate Rusiei si sa ne luam in piept cu ei ?!?! Cand aud asemenea ineptii ma intreb daca aceste articole scrise la comanda si din dorinta de a lovi in "dusmanii" PDL sunt sincere (ceea ce ar fi grav) sau sunt doar comenzi onorate de slujbasii de la Hotnews.
  Ce sa faca Marga? Nu trebuie cineva sa acopere prostiile debitate de Basescu la adresa Rusiei, care i-au infuriat si i-au facut dusmani si mai mari pe oficialii rusi? Pentru ca, ce a zis nefericitul presedinte ca sa-si faca si el campanie, face mult rau si moldovenilor si romanilor (vezi razboiul gazelor de ex.)
  • +6 (6 voturi)    
   sigur sigur (Miercuri, 30 mai 2012, 11:31)

   zippo [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   cred ca ti-ai raspuns singur prin argumentarea ta, de ce omul chiar are cap si creier.
   nu tot ce intra in critica actualei partituri guvernamentale e legat de base si pdl, premisa e falsa si nenaturala (nu mai e actuala, mai schimbati si voi placa). nimeni nu discuta de 'ostilitate' ci de respectarea unor principii (daca asta deranjeaza atunci problema e de alta natura)
  • +8 (8 voturi)    
   Ia spune tu drept: (Miercuri, 30 mai 2012, 15:51)

   inganduratul [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   Cum miros obielele lui Ivan? Dupa cum le balmajesti pe aici, sunt sigur ca esti in masura sa-mi raspunzi la intrebare.
   Hai pa si mirosire placuta!
 • +7 (7 voturi)    
  R.Moldova,Transnistria , noi si ...ceilalalti (Miercuri, 30 mai 2012, 11:18)

  solar [utilizator]

  Articolul are virtuti reale si de apreciat. Din nou Hotnews este cu un pas inainte in presa romaneasca, care se complace in minoritatile ei desantate de abordare si trece cu superba nepasare pe langa probleme "grele". Bine ar fi daca la aceasta randunica a investigatiilor de presa ,s-ar mai adauga si altele cel putin tot atat de competent si aprofundat abordate. R. Moldova (+Transnistria) are hatisuri cu potential exploziv pentru Romania si chiar UE. Se pare ca semnalul dat de Hotnews este tocmai cel mai potrivit raspuns la invitatia margisto-putinista de a reincalzii relatiile romano-ruse.Este o buna ocazie pentru opinia publica sa afle ce se ascunde dincolo de gard. Vorba ceea: afara-i vopsit gardul, inlauntru-i leopardul.
 • -3 (7 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 30 mai 2012, 11:44)

  io [anonim]

  Cum se face ca Rusia si USA fac parte din grupul de "mediatori", ba chiar si Ucraina, iar Romania nu?! Inca un semn al atitudinilor pupincuriste din politica externa a Ro. Cand s-au format aceste grupuri, Ro trebuia sa se zbata pentru a obtine si ea un loc la masa negocierilor. Mai ales ca noi suntem mai indreptatiti sa fim acolo, spre deosebire de Unchiul Sam de la mii de KM departare, sau mama Rusia cu respiratia ei calda...
  • +8 (10 voturi)    
   Pai, tu unde traiesti? Nu in Uniunea Europeana? (Miercuri, 30 mai 2012, 13:22)

   sage [anonim] i-a raspuns lui io

   Vezi ca n-ai citit partea cu UE. Noi suntem parte din UE si prezenta noastra separata cu Uniunea la masa nu ar fi avut logica. Iar prezenta noastra fara UE nu ar fi avut puterea necesara. Acum e mai clar?
 • +8 (8 voturi)    
  Bravo! (Miercuri, 30 mai 2012, 12:18)

  andrei [anonim]

  Gasesti ,mai rar, un asemenea articol in presa romaneasca!Bine documentat, plin de substanta si mesaj.Felicitari!

  Din pacate,la 100 de ani dupa invazia slava, destinul Basarabiei este la fel de tragic si nefericit!
 • +3 (3 voturi)    
  MMZ Rabnita (Miercuri, 30 mai 2012, 12:22)

  Xorciser [anonim]

  Nu pot judeca contextul general si informatiile politice, dar strict legat de MMZ Rabnita faceti niste erori. Lucrez in domeniu si pot sa va spun ca firmele romanesti fac bine ca importa din Moldova- calitatea marfii este superioara si pretul este bun. Daca nu vand in Romania MMZ nu vor avea probleme sa vanda in alte tari, marfa lor este cunoscuta si apreciata (mai ales daca asa cum spuneti Dvs. au preturi subventionate inseamna ca pot fi competitivi oriunde).

  PS: vanzarile astea din Rabnita in Romania sunt controlate sau cel putin monitorizate de Chisinau. Transnistria nefiind recunoscuta de UE- orice export in UE trebuie confirmat cu stampila vamii moldovenesti. Asadar orice export din MMZ este cunoscut la Chisinau.
  • +2 (2 voturi)    
   nu putem interzice importurile (Miercuri, 30 mai 2012, 13:27)

   sage [anonim] i-a raspuns lui Xorciser

   Cam asta se spune si in articol. Ca sa faca exporturi au nevoie de viza Moldovei.
   Cat despre competitivitate, probabil ca ai dreptate. In plus, nu am putea aplica o restrictie pe exporturile moldovenesti in conditiile in care prin alte importuri din Moldova noi vrem sa-i ajutam. Nu mai vorbim ca ar fi un semnal politic foarte prost.
   Asa ca pana la comiterea unei ilegalitati flagrante/dovedite de catre cei de la combinat nu putem decat sa ne bucuram de produse...
   • +2 (2 voturi)    
    ok (Miercuri, 30 mai 2012, 14:05)

    Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui sage

    "In doar doua saptamani, uzina metalurgica de la Rabnita a profitat de masura expediind 128 de vagoane pe un traseu cu 400 kilometri mai scurt (deci si mult mai ieftin, intrucat pe anumite segmente au fost diminuate si tarifele de transport)".

    Diferenta de pret la transport a fost transferata aproape integral catre cumparatori (uzina e interesata de pretul net la poarta fabricii).

    De fapt cumparatorii din Romania profita de preturile mai mici la transport, pentru ca Romania este situata strategic pentru uzina de la Rabnita pe baza accesului prin punctul de trecere a frontierei de la Ungheni.

    Ar mai fi puncte de trecere a frontierei la Falciu (calea ferata e momentan folosita doar pt transport calatori, si asta cu intermitente- pacat pentru ca e un terminal mare) si la Galati (unde deja e departe si cam scump).

    Pentru alte puncte de trecere a frontierei (Dornesti-Vadu Siret, Diakovo-Halmeu etc) trebuie trecut in Ucraina unde tarifele de transport sunt mari la tranzit- pentru ca isi protejeaza producatorii interni (din bazinul Donbas) care vand si ei in Romania.

    Am scris toate astea pt o mai buna intelegere a situatiei logistice- strict dpdv economic fara prea multe valente politice.
 • +8 (8 voturi)    
  EXEMPLU DE JURNALISM - BETON ! (Miercuri, 30 mai 2012, 12:28)

  Iulian L. [anonim]

  Multumesc Vlad M. pentru acest articol documentat, explicativ, obiectiv. E un exemplu de jurnalism de calitate cum rar mai vedem prin media romaneasca.
 • -3 (3 voturi)    
  Relatiile cu Rusia trebuie sa fie clare corecte (Miercuri, 30 mai 2012, 13:05)

  sile231 [utilizator]

  Si bazate pe principiile fundamentale de drept international..Restul sunt LOLOURI. Dar nu te poti astepta de la un fost activist PCR sa renunte la lolouri.Minte de lemn. O zi buna !
 • +6 (6 voturi)    
  Excelent articol.... (Miercuri, 30 mai 2012, 13:35)

  Yoyo [anonim]

  ... Felicitari ! ... Poate fi trimis cu dedicatie lu' tov. marga.
 • +2 (2 voturi)    
  Trebuie sa convetuim pasnic cu Rusia ! (Miercuri, 30 mai 2012, 13:43)

  Didos [anonim]

  Relatiile s-ar imbunatatii mult , daca rusii ar fi dispusi sa inapoieze tezaurul Romaniei , dar acest lucru este foarte improbabil Totusi de zeci de ani se poarta discutii (! ). Romanii , nu inteleg ca atata timp cat exista aceste discutii , care tind spre infinit, nu se pot adresa justitiei internationale, Trebuie sa se ajunga urgent la un final printr-o somare fara echivoc a Rusiei sa inapoieze tezaurul romanesc , si functie de raspuns , sa se apeleze la justitia internationala . N.B. Eu cred ca in realitate acest tezaur nu mai exista , el fiind demult pradat de cei , care trebuiau sa-l pastreze si sa -l inapoieze proprietarului de drept ! Dar se pare ca Romania nu are nevoie de el !
  • +1 (1 vot)    
   EXACT! (Miercuri, 30 mai 2012, 19:00)

   clar [anonim] i-a raspuns lui Didos

   Asta nu inteleg nici eu: de ce nu s-a deschis inca un proces la CIJ impotriva Rusiei?
   • +1 (1 vot)    
    va clarific eu (Miercuri, 30 mai 2012, 23:13)

    opinius [anonim] i-a raspuns lui clar

    Am remarcat de multe ori intrebarea asta.

    In dreptul international nu e ca in dreptul intern. Nu te judeci cu cine vrei tu. Paratul trebuie sa vrea si el.
    Curtea internationala de justitie e mai mult o curte de arbitraj unde partile ajung doar daca ambele vor sa se judece (prin acord special pe o anumita problema sau prin indicarea arbitrajului curtii in legatura cu orice probleme care ar aparea dintr-un tratat).

    La fel a fost si cu Ucraina (referitor la demarcarea zonei economice exclusive din Marea Neagra). Ucraina sigur nu ar fi vrut sa se judece la curte, dar a facut gresala ca a fost de acord cu mentionarea jurisdictie curtii on tratatul din 1997.

    Cu Rusia nu avem nicio reglementare in legatura cu tezaurul, si nici nu vom convinge vreodata Rusia sa accepte arbitrajul curtii pe problema tezaurului.
 • +4 (4 voturi)    
  - (Miercuri, 30 mai 2012, 14:09)

  Protoss [utilizator]

  Uneori comentariile se ridica la valoarea articolului, de obicei doar pe Hotnews am vazut asta.
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 30 mai 2012, 14:58)

  GAVRILACHE [anonim]

  Felicitari autorului, felicitari comentatorilor! Si respect!
 • +7 (7 voturi)    
  Manevrele lui Marga (Miercuri, 30 mai 2012, 15:55)

  Doina [anonim]

  Imi parea curioasa insistenta noului ministru de externe in legatura cu Rusia.Articolul (absolut excelent)de mai sus mi-a clarificat pozitia dlui Marga,dar m-a luminat si asupra obstinatiei cu care dl.Voiculescu,prin vocea - usor dogita- a liderului PNL ,clameaza debarcarea urgenta a presedintelui.Acum,toate piesele se aseza la locul lor,intr-un puzzle deloc vesel pentru Romania si oamenii cinstiti care o populeaza:apropierea de Rusia nu se va face,atata timp cat dl.Basescu este Presedintele tarii,responsabil de politica externa;dar,dar asta le strica jocurile atat lui Felix,cat si marelui Papusar,cat si cercurilor de interese pe care le manipuleaza.Panimaesi?
  • +4 (4 voturi)    
   moldova (Miercuri, 30 mai 2012, 17:06)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Doina

   Alegerea lui marga (cu m mic!) la externe nu este intamplatoare.A fost pus acolo de Ponta la indicatia lui iliescu (cu i mic) care,se stie,este omul KGB-ului.Clar?
  • +2 (2 voturi)    
   Relatiile Romaniei cu Rusia (Miercuri, 30 mai 2012, 20:57)

   Miha [anonim] i-a raspuns lui Doina

   Atacurile politice contra d-lui presedinte Basescu s-au intensificat dupa citirea in Parlament a Raportului privind sistemul comunist criminal si dupa ce s-a acceptat si sustinut instalarea scututui de protectie anti-racheta. Nimic nu este intampator, inclusiv numeroasele deplasari peste hotare ale d-lui profesor Marga inainte de 1989, cand se stie cat de greu dadea aprobare Directia Securitatii Statului.
   • -1 (1 vot)    
    Marga si politica externa (Joi, 31 mai 2012, 19:43)

    Mr.Giulesteanu [anonim] i-a raspuns lui Miha

    ptr Miha
    Dar basescu cum a fost numit mare reprezentant al nostru intr-o tara reprezentand cheie a capitalismului ?????
    Iar povestea aia cu Raportul privind sistemul comunist va spun ca nu a fost decat o misculanta a lui basescu sa isi recompenseze lingatorul cu nume de sluga la manastire ortodoxa - de fapt o impietate fata de cultul mozaic -
  • 0 (4 voturi)    
   Andrei Marga si relatiile cu Rusia (Joi, 31 mai 2012, 4:38)

   Mr.Giulesteanu [anonim] i-a raspuns lui Doina

   ptr Doina,
   Crezi ca nemtii, francezii si americanii sunt chiar prosti de cultiva cu mare grija relatiile cu Rusia ?
   Daca ai un raspuns coerent si argumentat continua sa crezi ca noi, prin presedintele ce se vrea mare om politic si deschizator de drumuri in ale diplomatiei, suntem '' bravi si intelepti, nu primim lectii de la nimeni''.
   Povestea aia cu ''marea neagra lac rusesc'' a facut bine relatiilor cu o putere ce nu poate fi ignorata, -vezi relatiile Putin, Obama, Merkhel- ???
   Nu am mai auzit mai nimic din gura marelui nostru marinar diplomat de axa Wasintgton, Londra, Bucuresti ? S-au gripat rulmentii sau la pretentiile basiste, elemente definitorii ale axei au repetat gestul facut de Berlusconi, care isi gaurea capul cu degetul in miniconvorbirea cu basescu !
   Zice Doina : ......atat timp cat presedintele basescu este responsabil de politica externa,,,,
   si zic si eu OMUL ASTA CHIAR E RESPONSABIL ??????
 • +2 (2 voturi)    
  Mixich - esti tare (Miercuri, 30 mai 2012, 21:31)

  n [anonim]

  nu-s un individ prea educat (am doar 19 ani de scoala) - si mi-a trebuit sa citesc de doua ori articolul... ( o sa incep a doua oara dupa ce marchez opinia).

  vreau sa iti spun ca am trimis si la prieteni articolul tau.

  esti tare.
  incepe sa miroasa a jurnalism de inalta clasa - undeva catre articolele politice din Germania.

  baga mare frate Roman!

  p.s. sper ca ai si spatele acoperit ! meriti !
 • 0 (0 voturi)    
  comer cu transnistria (Miercuri, 30 mai 2012, 21:51)

  marius [anonim]

  La punctul de trecere a frontierei de la falciu care a fost modernizat pe bani europeni in 2011 nu mai trece nici un tren din 2010. Caile ferate din Moldova au suspendat traficul. Este adevarat din 1972 pana imediat dupa revolutie era un punct mare in comertul cu fosta URSS. Circulatia se poate relua oricand.
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari! (Miercuri, 30 mai 2012, 23:52)

  Bogdan [anonim]

  La cat mai multe articole ca acesta!
 • 0 (0 voturi)    
  Mda (Joi, 31 mai 2012, 0:33)

  annm [anonim]

  Gafa Ninei Shtansky demonstreaza ca unele lucruri trebuie facute doar de catre profesionisti. Un exemplu de profesionist fiind dl Dan Petre.
 • 0 (0 voturi)    
  nu mai avem nevoie de Tzepes - avem Mixich ! (Joi, 31 mai 2012, 2:11)

  putin [anonim]

  Stii cum e domnule Mixich ?

  Daca am avea vreo 100 de indivizi ca Domnia Voastra - tara asta nu ar avea nevoie de nici un Tzepes :)
  Ar merge ca pe roooateeee !!!

  Cu acelasi curaj inainte !!!

  Multa sanatate si noroc !

  p.s. nu pot sa nu remarc ca aveti nume germanic... FELICITARI !
  • -2 (2 voturi)    
   Mda, la fel de "germanic" cum e si "Walter Roman" (Joi, 31 mai 2012, 10:10)

   omu [anonim] i-a raspuns lui putin

   "nu pot sa nu remarc ca aveti nume germanic"

   Hahaha, asta e buna :)))
   Mda, se pare ca majoritatea userilor Hotnews sunt extrem de bine informati. Oricum, imi place cum se sterg mesajele pe forumul Hotnews, azi apar, amine nu mai apar. Uite asa se face ca e plin de laudatori pe aici si nici un mesaj care sa rupa linia. Ei, e cumva normal, avem deja 22 de ani de cand bateau toti din palme fericiti la congresul PCR.

   In alta ordine de idei sunt anume articole, in speta cele care promoveaza ori ura fata de Rusia (ca si cel de fata), ori acceptarea fara discutii a controlului UE/FMI/BM asupra Romaniei, ori articole gen "Mihai Razvan Ungureanu - salvatorul Romaniei", articole care ori nu accepa decat comentariile utilizatorilor logati, ori in cazul in care comentariile sunt la liber, se publica doar cele "politicaly correct". Daca filtratorii Hotnews care au fost de serviciu nu au filtrat cum trebuie, sau au lasat din greseala un mesaj deranjant, acesta va fi eliminat ulterior de anume persoane "avizate" din cadrul Hotnews.

   La capitolul asta se incadreaza cu brio si tovarasul Vladimir Tismaneanu care ne delecteaza constant cu articole din cele mai simpatice, la care daca ai postat un comentariu incomod, evident nu se publica. Dar asta este, pe forumurile de genul asta, mai ales articolele sensibile au doar laudatori, si asta exclusiv, prin atenta selectie si fabricare la nevoie.
   • +1 (1 vot)    
    plimba ursu (Joi, 31 mai 2012, 17:27)

    putin [anonim] i-a raspuns lui omu

    "voi" aveti Antene, pe domnul Laptop (ce incanta pensionarii cu inteligenta lui remarcabil-macabra), si o tona de alte canale mass-media ce au intoxica populatia cu ... populisme.

    asta nu e un site pentru populime.

    si bye the way - sunt independent.
    nu ma plateste NIMENI pe mesaj - si desi nu sunt incanat de toate actiunile PDL (stim, uscaturi is multe si acolo) - macar astia incearca ceva mai deosebit ca PSD !

    ca nu reusesc nici unii sa traga Romania la mal inca - asta nu inseamna ca PDL nu e mai hotarat sa o traga in sus decat PSD in jos !

    nu zic - ambele directii is bune... dar cu masura bre !
    PSDacii sunt prea tampiti oricum (vezi Vanghelie ?? Ponta ??)

    deci plimba ursu.
    asta nu e site pentru populime.

    si da mixich ca si walter e nume germanic.
    ca e imprumutat de anumiti evrei - treaba lor. si te rog nu il compara pe Mixich cu vanzatorul de tara petre roman... ca iarasi ma enervezi :)))
 • +2 (2 voturi)    
  USL-o facatura a Moscovei (Joi, 31 mai 2012, 5:43)

  Mihail Moraru [anonim]

  Felicitari pentru ,,protestarii,, din Piata Universitatii si votantii USL.Ati adus USL-facatura Moscovei,la guvernare!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Crezul anti-USL ! (Joi, 31 mai 2012, 7:39)

  Iskenderbeg [anonim]

  Schimbare, nu restaurație. O nouă generație de oameni politici, nu o veche generație de circari obosiți. Justiție, nu mafie. Occident, nu Rusia. Actorul Reagan, nu rectorul Putin. Libertate, nu dependență. Muncă, nu lene. Responsabilitate, nu chiul. Capitalism, nu socialism. Stat minimal, nu dictatură baby sitter. Autenticitate, nu impostură. Politicieni, nu rakeți. MRU, nu Ponta și Antonescu.
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari pentru articol! (Joi, 31 mai 2012, 9:25)

  vladf [anonim]

  Foarte bine documentat. Felicitari!
 • +1 (1 vot)    
  Pupatorul marga si rusia pretena (Joi, 31 mai 2012, 10:25)

  CS [anonim]

  Foarte bun articol.
  Acesata este adevarat fata a rusie, intai aduc armata apoi rezolva conflictul si separatismul. Politica dubla si minciuni sfruntate.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce mai fake Rusia la granita Romaniei (Joi, 31 mai 2012, 11:02)

  Popescu Iulian [anonim]

  Maica Rusie, are suficienti fii ca sa-si permita sa gindeasca/ aplice strategii de aservire economico-inrobitoare in pasi mici (insesizabili ) pe termene lungi . Chiar foarte lungi.
  Moldova e suparata ca rusii subventioneaza gasele unora ? Sa faca si ei ei o taxa anti-dumping. Sa nu uitam ca acum 50 de ani, Rusia si plasat "robinetele" pe partea transnisteana. Destepti nu-i asa ? Dupa 50 de ani a aparut conflictul separatist si surpriza..Modova depinde de cit de tare sunt inchise acele robinete.
  Desigur ca unii tovarasi de ambele maluri vor face afaceri bune cu relaxarea asta noua.
  Peste 20 de ani, separatistii vor cistiga prin uzura acest rzboi fiind sustinuti permanenti de mamica lor cu soldurile generoase.
  Spre comparatie, nu chiar fortata, UDMR aplica aceiasi strategie a pasilor marunti..dar rezultate se vad.. 20 de ani reprezinta totusi o generatie... QED...
 • +2 (2 voturi)    
  Forme si metode... (Joi, 31 mai 2012, 12:02)

  GRUpa [anonim]

  F. bun articolul. Cine stie sa citeasca printre randuri, mai ales preambulul...


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by