Armata americana a negat vehement informatiile potrivit carora fortele speciale americane si sud-coreene au fost parasutate in Coreea de Nord pentru a monitoriza instalatiile militare subterane, explicand ca sursa a fost citata gresit, informeaza AFP.

Revista The Diplomat a scris luni, citandu-l generalul Neil Tolley, comandantul fortelor speciale in Coreea de Sud, ca trupe de comando americane si sud-coreene au fost parasutate peste granita, in Coreea de Nord, pentru "misiuni speciale de recunoastere".

Colonelul Jonathan Withington, ofiter pentru afaceri publice pentru Fortele Americane din Coreea, a declarat ca o parte din declaratiile generalului Tolley din cadrul unei conferinte de presa au fost "scoase in totalitate din context".

"Au fost inventate citate care i-au fost atribuite", a declarat colonelul Withington, negand ca trupe americane sau sud-coreene ar fi fost parasutate in Coreea de Nord.

"Desi actiunile speciale de recunoastere fac parte din insarcinarile de baza ale Fortelor Speciale, trupe ale Fortelor Speciale nu au fost trimise in nord in misiuni speciale de recunoastere", a informat colonelul american intr-o declaratie de presa.

Drept raspuns, The Diplomat scrie: "In timp ce autorul contesta orice acuzatie potrivit careia citatele au fost inventate, admitem posibilitatea ca generalul Tolley sa fi vorbit ipotetic, despre planuri viitoare de razboi, mai degraba decat despre operatiuni curente. Autorul insista ca nu a auzit o astfel de calificare (n.r. a declaratiilor), insa daca este vorba despre o interpretare gresita, atunci regretam orice confuzie".

Generalul Neil Tolley ar fi declarat, potrivit The Diplomant, ca nord-coreenii au construit o retea de instalatii subterane dupa Razboiul din Coreea dintre 1950-1953.

"Dupa 50 de ani, inca nu stim mare lucru despre capacitatile si amploarea acestor instalatii subterane nord-coreene. Mijloacele noastre electronice de recunoastere si de supraveghere nu sunt atat de eficiente pe cat ne-am dori si trebuie sa trimitem oameni in subteran", a afirmat generalul Neil Tolley, in cadrul unei conferinte pe tema fortelor speciale, in Florida, citat de The Diplomat.

"Asadar, am trimis soldati sud-coreeni si americani in Coreea de Nord in misiuni speciale de recunoastere", a adaugat generalul Neil Tolley, motivand ca instalatiile nu pot fi detectate de satelitii-spion.

Potrivit revistei americane, generalul american a explicat ca trupele de comando au fost parasutate pe teritoriul Coreei de Nord purtand minimul de echipament, pentru a evita sa fie reperate.

Regimul de la Phenian a construit mii de tuneluri de la sfarsitul razboiului coreean din 1953. Cel putin patru dintre ele au fost sapate in zonele demilitarizate, marcand granita cu Coreea de Sud. "Nu stim despre cate altele nu stim", a adaugat generalul american.

Citeste si: