Iranul va incepe, anul viitor, construirea celei de a doua centrale nucleare din provincia sudica Bouchehr, in apropierea centralei construite de Rusia, a anuntat duminica televiziunea publica iraniana, citata de AFP.

"Iranul va construi anul viitor o noua centrala nucleara de 1000 de megawati la Bouchehr", a declarat seful programului nuclear iranian, Abbassi Davani. Oficialul iranian nu a precizat daca aceasta centrala va fi construita, de asemenea, cu ajutorul Rusiei.

Televiziunea iraniana nu a oferit informatii suplimentare cu privire la data exacta a inceperii proiectului.

Liderii iranieni si-au exprimat in repetate randuri intentia de a construi pana la 20 de centrale nucleare, cu o capacitate totala de 20.000 de megawati, insa nu au facut niciodata un anunt clar care sa indice concretizarea acestor intentii.

Actuala instalatie nucleara de la Boushehr, cu o capacitate de 1.000 de megawati, a fost inaungurata in 2010, dupa 35 de ani de la initiaerea proiectului, perioada marcata de numeroase probleme politice, tehnice si financiare. Rusia a reluat in 1995 un proiect abandonat de Germania dupa revolutia islamica din 1979 si razboiul Iran-Irak (1980-1988).

Centrala construita de Rusia si controlata de echipe mixte de ingineri si tehnicieni rusi si iranieni nu este deocamdata pe deplin operationala. Abbassi Davani, citat duminica de mass-media iraniana, a precizat ca actuala centrala de la Boucjehr va functiona la capacitate maxima incepand cu luna noiembrie, dupa doi ani de amanari succesive.