Milioane de egipteni au votat la alegerile prezidentiale pentru prima data in viata lor. Egiptenii trebuie sa decida daca vor in fruntea tarii un islamist sau un oficial din vechiul regim. In timp ce unii se tem de revenirea la putere a oamenilor din fostul regim, altii cred ca victoria islamistilor va acapara intreaga activitate politica, informeaza Reuters.

Daca dupa prima runda de alegeri desfasurata miercuri si joi niciunul dintre candidati nu va obtine peste 50% din totalul voturilor exprimate, atunci se va organiza o a doua runda de vot in care isi vor disputa functia prezidentiala primii doi clasati. A doua runda ar urma sa aiba loc pe 16 si 17 iunie 2012.

Dupa 60 de ani de regim autoritar islamistii pot controla total viata politica a Egiptului daca vor castiga si functia prezidentiala, in Parlament avand deja majoritatea. Totusi sanse la fel de mari au si Amr Moussa - fostul sef al Lilgii Arabe sau Ahmed Shafiq - ultimul premier al regimului Mubarak.

Conform analistilor, o noua revolutie ar putea izbucni daca Shafiq va castiga alegerile, multi egipteni fiind dispusi sa iasa din nou in strada.