Legislativul norvegian a ratificat joi separarea Bisericii de stat, dupa ce o revizuire constitutionala in acest sens a fost sustinuta de marea parte a parlamentarilor, in contextul in care Norvegia era una dintre ultimele tari dezvoltate care avea o religie de stat, relateaza AFP.

"Religia evanghelica luterana nu va mai fi religia oficiala a tarii", iar Biserica norvegiana va primi fonduri publice "in acelasi mod ca si celelalte Biserici", a anuntat Parlamentul intr-un comunicat.

Conform Constitutiei norvegiene, amendarea legii fundamentale a fost aprobata prin aclamare joi, la trei zile dupa ce parlamentarii au adoptat-o cu o majoritate coplesitoare, cu 161 de voturi pentru si 3 impotriva.

Joi, "niciun parlamentar nu s-a opus", a anuntat purtatorul de cuvant al Parlamentului norvegian, Torodd Noreng.

Separarea Bisericii de stat va intra oficial in vigoare la 15 iunie, a precizat acesta.

Parlamentul a subliniat ca "Biserica norvegiana va continua sa ocupe un loc special in Constitutia tarii, care precizeaza ca statul se bazeaza pe `mostenirea noastra crestina si umanista`".

Prin separarea sa de stat, Biserica va avea de acum autoritatea de a-si numi superiorii fara aprobarea guvernului. In plus, nu va mai fi obligatoriu, nici pentru jumatate din guvern, nici pentru ministrul afacerilor ecleziastice, sa fie membri ai Bisericii norvegiene.

Familia regala va continua insa sa apartina de Biserica Norvegiei.

Biserica norvegiana, care a fost in favoarea separarii, numara circa 4 milioane de membri, intr-o tara cu 4,7 milioane de locuitori.