Presedintele ales al Serbiei, nationalist-populistul Tomislav Nikolici, va efectua prima sa vizita in strainatate la Moscova, o vizita care alimenteaza ingrijorarile celor care se asteapta la o incetinire a drumului acestei tari spre integrarea europeana, scrie AFP.

Nikolici se va deplasa vineri la Moscova si se va intalni sambata cu presedintele Vladimir Putin, potrivit agentiei oficiale de presa a Serbiei, Tanjug.

Aceasta vizita fusese stabilita inainte de castigarea, de o maniera neasteptata, a alegerilor din 20 mai, dar intalnirea cu Putin a fost stabilita dupa victoria in scrutinul prezidential, potrivit presei locale.

Nikolici a fost invitat la Moscova in calitatea sa de presedinte al Partidului Progresului (SNS), pentru a participa la congresul partidului Rusia Unita.

Nikolici nu si-a ascuns niciodata puternicele simpatii pro-ruse.

Presedintele ales, un populist reconvertit in pro-european, a tinut sa asigure Bruxellesul ca tara nu renunta la aderarea la UE.

Cu toate acestea, in trecut, el afirmase ca ar fi mai bine pentru Serbia sa fie "o provincie ruseasca" decat sa adere la UE.

Serbia a obtinut in martie statul de candidat la aderarea la Uniunea Europeana si asteapta acum anuntarea datei la care vor incepe negocierile.