Zeci de mii de reprezentanti din domeniul educatiei au protestat astazi, in Spania, impotriva reducerilor bugetare din sistemul invatamantului, relateaza AFP. Copii de sase ani purtand pancarte cu mesajul "Ce viitor ne asteapta?", profesori, parinti, elevi si studenti ingrijorati de viitorul lor au marsaluit la Barcelona, Madrid, Sevilla sau Valencia.

Protestatarii din domeniul educatiei au denuntat reducerile bugetare anuntate de guvernul conservator, care s-a angajat intr-o cursa dificila de reducere a deficitului bugetar si care prevede economisirea a trei miliarde de euro pe an in sectorul educatiei.

"Calitatea invatamantului public s-a inrautatit de la an la an", regreta Eduardo Sotoro, un profesor de matematica in varsta de 38 de ani. "Este foarte greu sa controlezi o clasa formata din 35 de elevi", a mai remarcat el, facand referire la una dintre masurile adoptate pentru diminuarea numarului de profesori, aceea de a creste numarul elevilor din clase.

Mai multe regiuni spaniole, care se ocupa de gestionarea bugetului pentru invatamant, au adoptat masuri severe pentru redresarea finantelor publice, fapt ce a provocat proteste, insa este pentru prima data cand o greva nationala reuneste atat de multi reprezentanti din lumea invatamantului.

Mii de manifestanti au protestat la Madrid, in jur de 25.000 la Barcelona, potrivit politiei, si peste 150.000 de persoane, conform organizatorilor.

"Ce viitor ne asteapta", "Jos cu taierile din domeniul educatiei", "O educatie publica de calitate", "Nu privatizarii", sunt cateva dintre lozincile scandate de protestatari.