​Presedintele rus Vladimit Putin si-a plasat, luni, aliatii fideli in noul guvern condus de Dmitri Medvedev, anunta Reuters. Igor Shuvalov ramane prim-vicepremier, in timp ce Andrei Belousov devine ministrul Economiei. La Externe, Aparare si Finante raman aceiasi ministri.

Intentiile lui Dmitri Medvedev de a promova o schimbare de agenda a politicii economice a Rusiei, asa cum anuntase, s-a naruit prin numirile la portofoliile economice facute luni. Igor Shuvalov ramane prim-vicepremier, insarcinat cu afacerile economice, in timp ce la Finante ramane in functie Anton Siluanov. La Ministerul Economiei a fost numit un economist pro-Putin, Andrei Belousov.

Alti ministri care isi vor pastra portofoliile sunt Anatoli Serdiukov, la Aparare, si Serghei Lavrov, la externe.

Medvedev, numit premier dupa reintoarcerea lui Putin la Kremlin, s-a angajat sa lanseze niste politici care sa favorizeze cresterea economica si privatizarea pentru ca economia rusa sa nu se mai fie dependenta de rezervele sale de petrol. Numai ca numirea acestor apropiati ai lui putin in posturi cheie, limiteaza marsa sa de manevra.

Secretomania in care a avut loc formarea guvernului a indicat faptul ca pot aparea, sustine Reuters, posibile divizuni intre premier si presedinte. Medvedev a adus in echipa cateva fete noi, liberali care au lucrat cu el in cei patru ani la Kre mlin

Arkady Dvorkovici a fost numit unul dintre cei sase vicepremieri si va fi, potrivit presei ruse, responsabil cu problemele energetice si politicile privind industria. Functia de ministru al energiei i-a revenit insa lui Alexander Novak, fost adjunct al ministrului de finante, ceea ce indica faptul ca "tarul energetic al lui Putin", Igor Sechin isi va pastra controlul asupra sectorului strategic al gazului si petreolului din Rusia, chiar daca paraseste puterea.

Revenim cu amanunte