Sarbii voteaza duminica pentru alegerea presedintelui tarii, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, avand de ales intre favoritul pro-european Boris Tadici, care pledeaza pentru accelerarea apropierii de Uniunea Europeana, si nationalistul populist Tomislav Nikolici, scrie AFP.

Peste 6,7 milioane de alegatori sunt chemati sa decida care dintre cei doi barbati a reusit sa-i convinga ca va scoate tara din marasmul economic cu care se confrunta.

Potrivit ultimului sondaj, Tadici este creditat cu 58% din voturi, fata de 42% pentru Nikolici.

Pro-european fervent, Tadici, in varsta de 54 de ani - si care a condus Serbia, izolata politic si economic in anii '90, spre aderarea la UE - a calificat votul drept un "referendum pentru UE".

La putere de opt ani, Tadici are sanse mari de a obtine al treilea si ultimul mandat prezidential de cinci ani, dupa ce a primit sprijinul socialistilor, a treia forta parlamentara dupa alegerile din 6 mai.

Nikolici, 60 de ani, un populist reconvertit in pro-european dupa ce mult timp a contestat aceasta optiune, mizeaza pe nemultumirea in crestere a populatiei fata de situatia economica proasta din tara.

Aliat in trecut al lui Slobodan Milosevici, Nikolici conduce o alianta care a ajuns pe locul doi in alegerile parlamentare si din care face parte un partid care isi manifesta deschis ostilitatea fata de UE.