Dupa ani de austeritate, Germania revine la majorari de salarii: 800.000 de angajati in metalurgie din Baden-Wurtemberg (sud-vest) au obtinut sambata o majorare de salarii de 4,3%, care va deveni indicator de referinta pentru acest sector in intreaga tara, relateaza AFP.

Dupa ce si-au vazut salariile stagnand pe perioada crizei economice, sindicatele germane isi cer acum partea, intr-un context de crestere economica si o inflatie de peste 2%, care ameninta valoarea reala a salariilor.

Federatia germana din metalurgie Gesamtmetall a recomandat aplicarea acestui acord si celorlalte regiuni. Vastul sector al metalurgiei, care regrupeaza si sectoarele de masini-unelte, industria auto si electronica, are 3,6 milioane de angajati in intreaga tara si reprezinta coloana vertebrala a industriei Germaniei, puternic orientata spre export.

Sindicatul IG Metall solicita o crestere de 6,5% a salariilor si facea presiuni prin greve in intreaga tara, de la finele lui aprilie, care au afectat in special Bosch, Siemens si Daimler.

Pe langa o crestere imediata de salarii de 4,3%, incepand din mai si pana in aprilie 2013, acest acord pilot, incheiat in noaptea de vineri spre sambata, la capatul a cinci runde de negocieri, limiteaza angajarile cu contract temporar si favorizeaza incadrarea de ucenici.

Cresterile de salarii s-au multiplicat in ultimele saptamani in diferite sectoare. Ele au fost incurajate chiar de ministrul de finante, Wolfgang Schauble, care a declarat recent ca majorarea salariilor este "normala".

Aceste cresteri de salarii intervin dupa cincisprezece ani de austeritate si de reforme sociale dure in aceasta tara, printre care majorarea progresiva a varstei de pensionare si o flexibilitate sporita pentru piata muncii, care afiseaza in prezent o sanatate puternica, cu un somaj de 7%, cel mai mic din ultimii 20 de ani.

In aceasta saptamana insasi Angela Merkel si guvernul sau, principalul artizan al austeritatii din Europa, si-au oferit o crestere de salarii de 5,7%, prima in ultimii 12 ani.

La sfarsitul lui martie, mii de functionari germani au dat tonul obtinand o majorare de salarii de 6,3%, dupa greve de avertisment. Aproximativ 220.000 de angajati din bancile publice si private din Germania lupta in continuare pentru a obtine o majorare de 6%.

"Puterea salariatilor creste" in Germania in numeroase sectoare calificate, unde lipsa fortei de munca se va accentua in urmatorii ani, pe fondul imbatranirii accelerate a populatiei, explica recent Gunter Warsewa, director la Institutul pentru munca al universitatii din Bremen (nord).

Cu toate acestea, "sistemul german de negocieri sociale permite in continuare obtinerea de rezultate inteligente", iar "sindicatele nu pun in pericol cresterea si productivitatea", a adaugat acesta.

Aceasta nu impiedica insa si aparitia unor situatii neplacute, precum decizia Opel de a nu mai produce modelul Astra in Germania incepand din 2015, ci doar in Marea Britanie si Polonia, unde costurile de productie sunt mai reduse.