Liderii principalelor partide politice si presa locala au denuntat sambata sugestia cancelarului german Angela Merkel de a organiza un referendum in Grecia referitor la mentinerea sau nu a tarii in Zona Euro, in paralel cu alegerile legislative din 17 iunie, relateaza AFP.

"Poporul grec nu are nevoie de un referendum pentru a-si dovedi alegerea in favoarea euro, pentru acest lucru a platit deja pretul facand sacrificii", a reactionat Antonis Samaras, liderul partidului de dreapta Noua Democratie, care a castigat alegerile din 6 iunie, fara a reusi insa sa formeze o majoritate pentru asumarea guvernarii.

Sugestia Angelei Merkel "mai ales intr-o perioada electorala este regretabila si nu poate fi acceptata", a adaugat Samaras, intr-un comunicat.

"Doamna Merkel este obisnuita sa se adreseze liderilor politici din Grecia ca si cum ar fi vorba de o tara aflata sub protectorat", a acuzat Alexis Tsipras, liderul miscarii de stanga extrema Syriza, care a creat surpriza la alegerile din 6 mai, ocupand locul doi. Acest partid este favorit la scrutinul din 17 iunie.

"Problema in Grecia nu este mentinerea sau nu in Zona Euro, ci iesirea definitiva din criza (...); organizarea unui referendum tine doar de competenta guvernului si a parlamentului grec si nu de Uniunea Europeana sau de guverne din alte tari membre", a spus si Evangelos Venizelos, presedintele partidului socialist Pasok.

"Ultimatumul Merkel", titra sambata cotidianul Ta Nea (pro-socialist) in timp ce Eleftheros Typos (dreapta) scria: "Bomba Merkel pentru un euro-referendum".

Biroul premierului interimar al Greciei a anuntat vineri ca Angela Merkel a sugerat organizarea unui referendum privind mentinerea Greciei in Zona Euro, in paralel cu alegerile legislative prevazute in iunie.

In cursul unei discutii cu presedintele Greciei, Carolos Papoulias, Angela Merkel "a evocat ideea organizarii unui referendum, in paralel cu alegerile, asupra chestiunii de a stii daca cetatenii greci doresc sau nu sa ramana in Zona Euro", se arata in comunicatul biroului premierului.

"Cu toate acestea, este clar ca aceasta chestiune depaseste competentele guvernului interimar", continua textul.

Cancelaria Germaniei a dezmintit imediat informatia.

"Informatiile aparute, potrivit carora cancelarul Merkel i-ar fi sugerat un referendum presedintelui grec Carolos Papoulias, sunt eronate", a declarat un purtator de cuvant al Guvernului german.

Cancelarul german s-a opus anterior ferm ideii unui referendum propus in octombrie de primul ministru din acea vreme, socialistul George Papandreou.

Papandreou a fost ulterior nevoit sa demisioneze, dupa ce a fost abandonat de propriii deputati, ostili masurilor de austeritate dictate de UE, FMI si BCE.

Evocarea unei iesiri a Greciei din Zona Euro este tot mai des invocata iar pietele financiare se indoiesc de vointa grecilor de a urma masurile de austeritate bugetara impuse din 2010.