Procesul fostului lider militar al sarbilor bosniaci Ratko Mladic, acuzat inclusiv de masacrul de la Srebrenica, din iulie 1995, urmeaza sa inceapa miercuri in fata Tribunalului Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPI).

Fostul general, in varsta de 70 de ani, va aparea la ora 07:00 GMT (09:00 la Bucuresti), la sediul TPI din Haga, la o audiere in cursul careia acuzarea isi va pronunta declaratia sa de deschidere a procesului care va continua joi, scrie AFP.

Primul martor al acuzarii ar urma sa vorbeasca in 29 mai. Arestat in 26 mai 2011 in Serbia, dupa ce a fugit timp de 16 ani de justitia internationala, Ratko Mladic este acuzat de crime comise de trupele sale in timpul razboiului bosniac, care a lasat in urma 100.000 de morti si 2,2 milioane de stramutati intre 1992 si in 1995.

El pledeaza nevinovat la 11 capete de acuzare intre care genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, aceleasi de care este acuzat si Radovan Karadzic, in varsta de 66 de ani, judecat la Haga din octombrie 2009.

Fostul general trebuie sa raspunda mai ales de masacrul de la Srebrenita, din iulie 1995, in timpul caruia au fost ucisi 8.000 de barbati si baieti musulmani de catre fortele sarbe din Bosnia, cel mai grav masacru din Europa de la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, Mladic este judecat si pentru rolul sau jucat in timpul asedierii orasului Sarajevo, in timpul caruia 10.000 de civili au fost ucisi.

Apararea ceruse luni ca inceperea procesului sa fie amanata cu sase luni, sub pretextul ca nu a avut timp suficient sa se pregateasca.