Ceremonia de investitura a lui Francois Hollande in functia de presedinte al Frantei a avut loc marti, la Palatul Elysee, anunta AFP. Socialistul Francois Hollande a fost ales in urma cu 9 zile presedinte al Frantei, devansandu-l in al doilea tur de scrutin pe fostul sef al statului, Nicolas Sarkozy. Francois Hollande isi incepe in forta mandatul de presedinte, cu o vizita la Berlin, unde se va deplasa marti, dupa ceremonia de la Elysee.

Francois HollandeFoto: Agerpres/AP

Potrivit protocolului, Hollande a fost intampinat la Palatul Elysee de Nicolas Sarkozy, insa transferul de putere s-a facut cu usile inchise, in biroul presedintelui in exercitiu, potrivit Mediafax.

Ales la 6 mai cu 51,6% din voturi, Francois Hollande, in varsta de 57 de ani, este cel de-al saptelea presedinte al celei de-a V-a Republici, el urmand sa aiba un mandat de 5 ani. Francois Hollande este primul lider socialist de la Elysee din ultimii 17 ani.

Dupa ceremonia de investitura, Hollande il va numi pe noul premier, Jean-Marc Ayrault, liderul deputatilor socialisti.

Tot marti, el are programata o vizita la Berlin, pentru o prima intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, pe fondul crizei grecesti si a profundului dezacord intre cei doi cu privire la pactul european de disciplina bugetara.

Inainte de a fi ales, Francois Hollande a anuntat ca vrea sa redeschida negocierile pe tema tratatului pentru a adauga masuri de crestere economica, ceea ce Merkel a respins ferm.

In timpul campaniei electorale, Angela Merkel a refuzat sa se intalneasca cu candidatul socialist, sustinandu-l pe Nicolas Sarkozy, conservator ca si ea. Ulterior, ea a promis sa il intampine "cu bratele deschise" pe noul presedinte al Frantei.