Liderii celor trei mari puteri economice din Asia de nord-est - China, Japonia si Coreea de Sud - au convenit, in cadrul unui summit la Beijing, sa inceapa in acest an negocierile privind crearea unei zone de liber schimb in regiune, relateaza AFP.

"Asia de nord-est este regiunea cea mai dinamica din lume din punct de vedere economic. Exista deci un potential enorm pentru ca cele trei tari ale noastre sa mentina o cooperare mai stransa in materie de comert si investitii", a afirmat premierul chinez Wen Jiabao.

"Crearea unei zone de liber schimb va elibera vitalitatea economica a regiunii noastre si va da un puternic impuls integrarii economice in Asia de est", a mai declarat premierul chinez presei, la Beijing, unde s-a desfasurat duminica un summit de o zi intre China, Japonia si Coreea de Sud.

Calculate la paritatea puterii de cumparare, economiile Chinei, Japoniei si Coreei de Sud reprezinta astfel impreuna prima zona economica din lume, inaintea Uniunii Europene.

Infiintarea unei zone de liber schimb intre cele trei mari economii din Asia de nord-est este un subiect asupra caruia se discuta de aproape 10 ani, cele trei tari lansand un studiu de fezabilitate in acest sens la sfarsitul anului 2002.

Zona de liber schimb reprezinta prima etapa a integrarii comerciale, care presupune renuntarea la practicarea tarifelor vamale intre tarile care fac parte din aceasta intelegere, si lasa libertatea unui tarif national fata de tarile terte.

Reprezentantii celor trei tari au semnat de asemenea, duminica, in mod oficial, un acord de investitii incheiat in luna martie, la capatul a 13 runde de negocieri ce fusesera demarate in 2007.

"Pentru a facilita investitiile reciproce, este important sa avem un cadrul legal; acesta va ajuta companiile noastre", a declarat presedintele sud-coreean Lee Myung-Bak.