"Plimbarea de control" a scriitorilor s-a transformat intr-un mars de masa pe bulevardele moscovite. Politia nu a intervenit. Puterea se preface degeaba ca nimic nu se intampla, avertizeaza un expert rus citat de Vedomosti: "situatia este una specifica perioadelor de dinainte de revolutii".

Intelectualitatea moscovita, care a iesit duminica pe bulevardele din centrul capitalei cu funde albe prinse la piept, a adunat intre 10.000 si 15.000 de participanti la cel mai improvizat si neautorizat mars. Politia a estimat ca nu au fost mai multi de 2000 de oameni, scrie Vedomosti. Actiunea a fost gandita de scriitorul Boris Akunin, ca raspuns la retinerea activistilor cu funde albe in zilele de 6-9 mai, cand fortele de ordine au dus la sectii peste 1000 de persoane.

„Pot moscovitii sa se plimbe in voie prin propriul lor oras fara vreun permis special?”, s-a intrebat pe blogul sau Akunin. Vedomosti noteaza ca actiunea s-a desfasurat in conditiile unei mobilizari minime a politiei. Trupe OMON nu au fost vazute. „Plimbarea de control a demonstrat ca starea de protest se poate dezvolta si intr-o nota pasnica. Totul depinde de putere”, a comentat pe Twitter fostul ministru de finante, Aleksei Kudrin.

Puterea se preface ca interesul pentru astfel de manifestatii de protest dispare, incet, si ca orice sperante legate de aceasta forma de exprimare sunt inutile”, considera sociologul Olga Krystanovskaia. Pentru moment, reactia autoritatilor se rezuma la o contra-propaganda ineficienta. Puterea testeaza terenul. „Dar situatia este una specifica perioadelor de dinainte de revolutii”, avertizeaza expertul.