Presedintele grec Karolos Papoulias s-a intalnit duminica, la ora 12:00, cu liderii principalelor partide in incercarea de a negocia formarea unui guvern de uniune nationala care sa previna noi discutii pe tema falimentului tarii si a iesirii din Zona Euro, informeaza AFP. Dupa primele discutii, care au durat mai putin de doua ore, liderii celor trei partide principale, Noua Democratie, Syriza si PASOK, au facut declaratii contradictorii.

Evangelos Venizelos, Antonis Samaras, presedintele Karolos Papoulias si Alexis Tsipras (de la stanga la dreapta)Foto: Agerpres/Xinhua

UPDATE00:30:Incertitudinile continua dupa ce stanga radicala SYRIZA refuza sa ia parte la discutiile de luni.

Liderul stangii radicale SYRIZA nu va participa la discutiile de luni care vizeaza formarea unui guvern dupa alegerile neconcludente din Grecia.

"Alexis Tsipras nu va participa la sedinta de luni", a declarat un oficial al partidului radical Niklos Pappas pentru Reuters.

La iesirea de la negocieri, liderul partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, a declarat ca acestea au ajuns intr-un "impas". Liderul socialist a precizat ca mai are totusi "un optimist limitat dar real" ca se poate ajunge eventual acord cu micul partid pro-european, de stanga, Dimar.

La randul sau, liderul partidului conservator Noua Democratie, Antonis Samaras, a dat asigurari ca stanga radicala Syriza a refuzat, din nou, sa participe la sau macar sa sustina un guvern de coalitie, chiar daca acest guvern s-ar angaja sa renegocieze acordul cu creditorii internationali (Uniunea Europeana si Fondul Monetar International) care au cerut o masuri de austeritate severe.

"Am depus toate eforturile pentru a realiza o cooperare generala", a declarat Antonis Samaras care isi exprimase inainte de inceperea discutiilor disponibilitatea de a forma un guvern de coalitie interimar pentru o perioada de doi ani, cu misiunea de mentine Grecia in Zona Euro.

"Syriza refuza nu doar sa accepte formarea unui guvern viabil dar chiar si sa isi oferi votul unui guvern care sa renegocieze termenii acordului", a adaugat liderul conservator.

Presedintele Syriza, Alexis Tsipras, a declarat dupa negocieri ca PASOK, Noua Democratie si un tert, probabil partidul de stanga Dimar, au convenit asupra unei coalitii care sa puna in aplicare programul de austeritate, catalogat de Tsipras drept "criminal", cerut de creditori in schimbul unei noi transe de bani.

"Trei partide au convenit asupra unui plan pentru un guvern de doi ani care sa puna in aplicare acordul de imprumut. Au 168 de deputati in noul Parlament, au majoritate", a declarat Alexis Tsipras.

Pesedintele Karolos Papoulias s-a intalnit duminica dupa-amiaza, pe rand, cu liderii celorlalte partide care au intrat in Parlament in urma alegerilor de duminica trecuta: reprezentantii dreptei nationaliste Grecii Independenti (10,6% din voturi / 33 de locuri), comunistii (8,48% din voturi / 26 de locuri), neo-nazistii Zori de Aur (6,97% din voturi/ 21 de locuri) si Dimar (6,1% din voturi / 19 locuri).

Duminica dimineata, liderul Dimar, Fotis Kouvelis, a precizat, pentru postul de televiziune Mega, ca nu prea sunt sperante sa se ajunga la o intelegere. Partidul sau cere ca noul guvern sa renunte la planul de austeritate draconic impus de UE si FMI.

Kouvelis a mai declarat la inceputul saptamanii ca partidul sau nu va face parte dintr-o coalitie in care nu intra Syriza.

In cazul unor noi alegeri, stanga radicala Syriza este creditata cu cele mai multe intentii de vot

Fiecare dintre cei trei lideri de partid a avut la dispozitie 3 zile sa isi contruiasca un guvern. Discutiile dintre presedinte si liderii de partid pot dura intre cateva ore si o saptamana. Esecul discutiilor inseamna programarea de noi alegeri pentru luna iunie.

Potrivit analistilor, Syriza si-ar fi pus speranta intr-un nou tur de scrutin dupa ce un sondaj de opinie a pozitionat partidul pe primul loc.

Cele mai recente sondaje de opinie, realizat de institutul Kappa, arata ca cei mai multi greci doresc sa se gaseasca o solutie la acest blocaj. 72% dintre cei intervievati considera ca partidele ar trebui sa coopereze "cu orice pret". 78% dintre intervievati vor ca guvernul sa faca "tot ce este necesar" pentru ca Grecia sa ramana in Zona Euro.

Paradoxal, acelasi sondaj arata ca in cazul unor noi alegeri, Syriza s-ar pozitiona pe primul loc fiind creditat cu 20,5% din intentiile de vot, in timp ce conservatorii sunt creditati cu 18,1% din intentii iar PASOK cu 12,2%.

Creditorii internationali pun presiune asupra Greciei

Creditorii internationali, incepand cu UE si Germania, au afirmat raspicat in ultimele zile ca nu vor continua acordarea imprumuturilor in cazul in care Grecia nu isi va onora angajamentele din acordul de bailout. De asemena, acestia au ridicat problema iesirii Republicii Elene din Zona Euro.

Cu toate acestea, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat, intr-un interviu pentru saptamanalul Welt am Sonntag, ca Germania este dispusa sa analizeze masuri pentru promovarea cresterii economice in Grecia, dar statul trebuie sa duca pana la capat reformele asumate, informeaza Mediafax.

"Daca grecii au o idee referitor la ce putem face, in plus, pentru a promova cresterea, putem discuta oricand si ne putem gandi. Dar in final, problema este de a face Grecia din nou competitiva, permitand economiei sa creasca si deschizand din nou calea pietelor financiare. In acest scop este nevoie ca reformele fundamentale convenite sa fie implementate, altfel tara nu are perspective", a declarat Wolfgang Schaeuble.

"Pot sa-i intleg bine pe greci, [...] sufera mult. Nu este nicio cale usoara pentru Grecia. Nu exista o solutie mai buna. Grecia trebuie sa arate acum daca are forta pentru a intruni majoritatea necesara. Pot doar sa sper ca responsabilii din Grecia vor intelege rapid situatia", a adaugat ministrul.

Mariano Rajoy doreste ca UE sa spuna clar ca nu va lasa sa se prabuseasca niciun partener comunitar

Presedintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy, si-a exprimat duminica, in contextul unei dezbateri privind situatia Greciei, dorinta ca Uniunea Europeana sa lanseze imediat un mesaj clar in sensul ca nu va lasa sa se prabuseasca niciun partener comunitar si ca va evita iesirea oricarei tari din zona euro, informeaza EFE citat de Agerpres.

Seful executivului spaniol, care nu a mentionat numele Greciei in discursul sau, a semnalat ca este necesara o politica europeana care sa trimita un mesaj "clar si ferm" ca euro este ceva ireversibil, ca "din euro nu se iese" si a dat asigurari ca va actiona in cadrul UE in aceasta directie.

Citeste si: