Presedintele Barack Obama a afirmat in cadrul unui interviu pentru postul ABC ca este in favoarea casatoriilor intre homosexuali, punand capat mai multor luni de presiune asupra liderului de la Casa Alba de a-si clarifica pozitia, noteaza BBC. Obama este primul presedinte american care sustine casatoria intre persoanele de acelasi sex.

Mitt Romney, candidatul republicanilor in alegerile prezidentiale, ar trebui sa fie investit de catre partidul sau, in august, pentru a-l infrunta pe Obama pe sase noiembrie, a sustinut la un post de televiziune local ca "nu sustine mariajul intre persoane de acelasi sex si nici uniuni civile daca acestea nu difera de casatorii decat prin simplu nume", reiterandu-se pozitia.

In ultimele zile, vicepresedintele Joe Biden si membrul cabinetului Arne Duncan s-au exprimat in favoarea mariajului intre persoane de acelasi sex.

Un sondaj Gallup publicat marti arata ca 50% dintre americani sunt in favoarea legalizarii casatoriilor intre homosexuali, in usoara scadere fata de anul trecut, in timp ce 48% sunt impotriva.

!-- ContentChannel player code Player Single 480x360px-->

"La un anumit punct, am ajuns la concluzia ca pentru mine personal este important sa vin sa afirm ca persoanele care formeaza cupluri de acelasi sex ar trebui sa se poata casatori", a spus Obama pentru ABC.

Liderul de la Casa Alba a declarat ca si-a schimbat parerea dupa ce i-a vazut pe membrii homosexuali din staff-ul sau care sunt "in relatii dedicate monogame" si care se simt frustrati ca nu se pot casatori.

"Au fost dati cand eu si Michelle stateam la masa la cina si cu Malia si Sasha, care nu puteau intelege ca parintii prietenilor lor ar putea fi tratati diferit", a mai spus Obama.

In 2010, Obama a declarat, referitor la aceasta chestiune, ca opiniile sale "evolueaza", o declaratie care i-a frustrat pe suporterii pentru drepturile homosexualilor.