Etnicii maghiari vor disparea din tarile invecinate, in absenta autonomiei, a declarat marti un parlamentar din cadrul partidului Fidesz, relateaza MTI, citat de Mediafax. De la Tratatul de Pace de la Trianon, incheiat dupa Primul Razboi Mondial, etnicii maghiari s-au confruntat cu incercarea de asimilare in tarile vecine, a sustinut Gyorgy Csoti, parlamentar al Fidesz, dupa sesiunea de infiintare a unei subcomisii parlamentare pentru autonomie.

Parlamentarul maghiar a aratat ca iluzia ca integrarea euro-atlantica va rezolva aceasta problema s-a evaporat, in conditiile in care, a spus el, numarul etnicilor maghiari din tarile vecine a scazut cu aproape 300.000 din 1991. Numai in Transilvania numarul lor a scazut cu 190.000, a afirmat el.

Presedintele comisiei, Katalin Szili, parlamentar independent, a declarat ca subcomisia va evalua diferite modele de autonomie, inclusiv din Europa: "O natiune actioneaza corect daca sustine toate eforturile de autonomie ale etnicilor sai." Ca parte a comisiei nationale pentru coeziune, subcomisia va invita toate organizatiile implicate in aspiratiile de autonomie pentru consultari, a anuntat presedintele acesteia.