Presedintele belarus Alexander Lukashenko a apreciat, marti, ca libertatea individuala a fost un lucru "insuportabil" si rau pentru tara sa, afectata de sanctiuni occidentale in urma reprimarii fara precedent a opozitiei dupa alegerile prezidentiale din 2010, relateaza AFP.

Alexandr LukasenkoFoto: Agerpres

Aflat la putere de aproape 18 ani si calificat de catre precedenta administratie americana drept "ultimul dictator al Europei", Lukashenko l-a citat pe scriitorul rus Feodor Dostoievski, intr-un mesaj anual adresat natiunii, pentru a-si apara politica agresiva.

"Marele Dostoievski a scris ca nu exista nimic mai insuportabil pentru o persoana decat libertatea. Evident, avea dreptate", a declarat Lukashenko.

Liderul belarus a subliniat ca alegerile prezidentiale din decembrie 2010, urmate de o reprimare fara precedent a opozitiei, au dovedit ca libertatea n-a fost un lucru bun pentru Belarus.

"Noi le-am acordat o libertate totala candidatilor... Ultimele alegeri au aratat ca acest lucru nu a fost spre binele poporului: tara umilita la televizor, revolte de strada, apeluri la teroare, la violenta", a aratat presedintele belarus.

"Tot Belarusul a putut sa vada ce inseamna opozitia. A fost cea mai buna publicitate pentru putere", a sustinut el.

Sute de persoane, inclusiv majoritatea candidatilor la presedintie, au fost arestate deoarece au participat la o manifestatie post-electorala pentru a denunta fraudele.

Belarusul face obiectul unor sanctiuni occidentale din cauza arestarii opozantilor, care s-au multiplicat dupa realegerea lui Lukashenko in functia de presedinte al tarii, in 2010, cu peste 80% din voturi, in urma unui scrutin marcat de importante nereguli, potrivit observatorilor.