​SUA au anuntat luni ca au dejucat un nou plan de atentat sinucigas cu bomba impotriva unui avion de linie pregatit de ramura yemenita a Al-Qaeda, la doi ani si jumatate dupa o tentativa similara atribuita aceluiasi grup, informeaza AFP.

Un dispozitiv explozibil "ar fi trebuit folosit de un kamikaze la bordul unui avion de linie, a declarat un oficial american antiterorism, FBI precizand la randul sau ca a arestat strainul, fara a spune insa din ce tara provine.

Circumstantele in care CIA a dejucat complotul nu au fost nici ele dezvaluite. Niciun "avion de linie" si "niciun american sau aliat" nu a fost pus in pericol, a indicat oficialul.

In octombrie 2010, bombe aflate in imprimante au fost trimise printr-un avion si interceptate.

Insa alerta cea mai grava a fost in ziua de Craciun in 2009, cand Umar Faruk Abdulmutallab, un nigerian de 23 de ani a incercat sa activeze explozibilul pe care il avea in lenjerie, la bordul unui avion Amsterdam - Detroit cu 290 persoane la bord.

Bomba sa nu a functionat, si el a fost prins de pasagerii avionului. Ulterior a fost condamnat la inchisoare pe viata.

Reponsabilul antiterorist a explicat ca modalitatea de operare a acestei tentative recent dejucate este asemanatoare celei din 2009, in ciuda unor "diferente notabile".