Conservatorii si liberal-democratii din Marea Britanie, aflati la putere din 2010, par sa fi suferit un serios revers la alegerile locale in fata laburistilor, potrivit primelor rezultate publicate vineri dimineata, scrie AFP.

Laburistii au preluat controlul a peste 20 de consilii municipale, printre care se numara Birmingham, al doilea oras al tarii, Liverpool si Cardiff, potrivit rezultatelor disponibile dupa numararea a peste jumatate din buletinele de vot din Anglia si Tara Galilor. Rezultatele pentru Scotia si primaria Londrei sunt asteptate la sfarsitul acestei zile.

Pe plan national, laburistii ar putea obtine 39% din voturi, in crestere cu trei puncte, fata de 31% pentru conservatori, in scadere cu 4 puncte, potrivit estimarilor BBC.

La Londra, primarul conservator in exercitiu, Boris Johnson, 47 de ani, este cotat castigator in fata laburistului Ken Livingstone.

Conservarea primariei capitalei ar fi o gura de oxigen pentru premierul David Cameron, a carui imagine a fost serios afectata de rezultatele economice negative si de scandalul interceptarilor telefonice din grupul de presa Murdoch.

Rezultatele liberal-democratilor, aliati cu conservatorii in coalitia de guvernare, ar putea fi cele mai slabe din istoria partidului. "Lib-Dem" au pierdut si bastionul lor din Cambridge.

Partidul UKIP, eurosceptic, a realizat in schimb cel mai bun scor al sau, cu aproape 13% din voturi in circumscripțiile in care a prezentat candidati.

Alegerile municipale vizeaza peste 5.000 de fotolii in 181 de consilii municipale din Anglia, Scotia si Tara Galilor.

Rata de participare este estimata la 32%, cea mai redusa din 2000.