Ucraina a avertizat Germania luni impotriva unui "boicot politic" la Campionatul de Fotbal Euro-2012, care ar fi demn de "razboiul rece", informeaza AFP. Berlinul intentioneaza, potrivit presei germane, sa protesteze fata de tratamentul aplicat Iuliei Timosenko in inchisoare prin neparticiparea la meciurile organizate in Ucraina. La randul sau, Uli Hoeness, presedintele Bayern Munchen, l-a indemnat pe seful UEFA Michel Platini sa exercite presiuni asupra autoritatilor ucrainene, cu scopul de a obtine o ameliorare a situatiei lui Timosenko.

Der Spiegel anunta ca Angela Merkel si ministrii sai vor participa la campionatul de fotbal gazduit de Ucraina si Polonia in perioada 8 iunie - 1 iulie numai daca Timosenko va fi eliberata din inchsoare.

"Nu vrem sa ne gandim ca liderii politici germani sunt capabili sa reinvie metodele Razboiului Rece si ca vor incerca sa faca din sport un ostatic al politicii", a declarat Oleg Volosin, un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe, potrivit agentiei Interfax.

"Oricare ar fi divergentele intre oamenii politici germani si guvernele altor tari din regiunea noastra, niciunul dintre ei nici macar nu a sugerat o boicotare a unor evenimente sportive importante", a subliniat el.

Mai multe tari din Uniunea Europeana (UE), inclusiv Germania, si-au exprimat saptamana trecuta ingrijorarea fata de situatia Iuliei Timosenko, incarcerata din august 2011 si aflata in greva foamei de la 20 aprilie, in semn de protest atat fata de violente a caror victima a fost in inchisoare, cat si fata de "reprimarea politica" din tara sa.

Presedintele german Joachim Gauck a refuzat recent o invitatie oficiala in Ucraina, la o reuniune intre presedintii tarilor din Europa Centrala, prevazuta la jumatatea lui mai, la Yalta.

La randul sau, Uli Hoeness, presedintele Bayern Munchen, l-a indemnat pe seful UEFA Michel Platini sa exercite presiuni asupra autoritatilor ucrainene, cu scopul de a obtine o ameliorare a situatiei lui Timosenko.

Intre timp, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso a anuntat ca "nu intentioneaza" sa mearga in Ucraina pentru a participa la Euro, avand in vedere situatia politica din tara, potrivit purtatorului sau de cuvant, citat de AFP.

"Presedintele nu are nicio intentie sa mearga in Ucraina pentru a participa la evenimentele din Ucraina", a declarat Pia Ahrenkilde, raspunzand la intrebarea referitoare la un eventual boicot politic. Ea a reamintit ca CE are "intrebari serioase in ceea ce priveste situatia actuala din Ucraina". "Speram la evolutii pentru a depasi o situatie foarte grava", a precizat ea.

Comisarul european pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, a indicat deja ca a refuzat invitatia lui Michel Platini la ceremonia de deschidere a campionatului, care insa are loc in Varsovia, Polonia. In raspunsul sau, Reding a facut un apel la seful UEFA "sa tina cont de situatia dramatica in care se gaseste doamna Timosenko".

La randul sau, Platini a aparat organizarea de catre Ucraina a Euro 2012, in ciuda criticilor.

Marti, Timosenko, care sufera de probleme ale coloanei vertebrale, a intrat in greva foamei dupa ce gardienii au batut-o in timp ce o transportau cu forta la spital. Ea a depus o plangere la Biroul Procurorului General.

Fostul premier, care ispaseste 7 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, are dureri severe de spate si nu poate merge. Medicii de la clinica germana Charite, care au examinat-o pe Timosenko au diagnosticat-o cu "o forma acuta de hernie de disc".