Premierul olandez Mark Rutte i-a prezentat reginei Beatrix demisia guvernului minoritar de centru-dreapta in urma esecului negocierilor privind reducerea deficitului public cu aliatul sau din parlament, partidul de extrema-dreapta a lui Geert Wilders (PVV), a anuntat luni serviciul de presa al guvernului, citat de AFP.

Mark RutteFoto: Reuters

"Primul-ministru Mark Rutte i-a prezentat Majestatii Sale Regina, pe 23 aprilie 2012, demisia tuturor ministrilor se secretarilor de stat", se arata intr-un comunicat de presa al guvernului olandez.

Potrivit comunicatului, "Majestatea Sa Regina a luat in considerare demisia si le-a cerut ministrilor si secretarilor de stat sa faca tot ceea ce ei considera necesar pentru interesul regatului".

Potrivit agentiei olandeze de presa ANP, citata de AFP, premierul Mark Rutte s-a intalnit la orele amiezii cu regina Beatrix pentru a o informa de "situatia politica actuala".

Negocierile pentru reducerea deficitului public, incepute pe 5 martie, au esuat sambata dupa ce liderul Partidului Libertatii, Geert Wilders, a parasit masa tratativelor retragandu-si totodata sprijinul acordat guvernului minoritar al lui Rutte.

Demisia guvernului deschide calea pentru organizarea alegerilor, potrivit Reuters. Guvernul lui Mark Rutte se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen.