Parchetul din Paris a anuntat duminica seara ca a deschis o ancheta cu privire la publicarea estimarilor rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidentiale inainte de ora legala, 20.00 (21.00, ora Romaniei), relateaza AFP.

Ancheta vizeaza agentia AFP, doua institutii de presa belgiene, una elvetiana, un site din Noua Zeelanda si un jurnalist belgian care ar fi transmis estimarile prin mesaje postate pe Twitter, a precizat Parchetul din Paris.

Parchetul a fost sesizat de Comisia de sondaje. "Exista fapte care ne par delictuoase", a declarat secretarul comisiei, Jean-Francois Pillon, precizand ca aceste fapte privesc atat "persoane particulare", cat si "institutii de presa".

In virtutea unei legi ce dateaza din 1977, publicarea oricarui indiciu privind rezultatele unui scrutin politic este interzisa inainte de inchiderea ultimelor sectii de vot (la ora 20.00).

Vineri, principalele noua institute de sondare a opiniei publice si partenerii lor din presa pentru seara electorala s-au angajat sa "tina secrete" pana la ora locala 20.00 estimarile lor, stabilite pe baza buletinelor de vot numarate.

Joi, procurorul Republicii Francois Molins avertizase ca va demara o ancheta judiciara pentru orice incalcare a interdictiei, care se pedepseste cu amenda de 75.000 de euro.