India se pregateste miercuri sa testeze pentru prima oara o racheta cu raza lunga de actiune, cu capacitate nucleara, care poate lovi orice tinta situata pe teritoriul Chinei, relateaza AFP.

Potrivit unui oficial din cadrul Agentiei insarcinate cu dezvoltarea tehnologiilor militare (DRDO), racheta Agni V, cu o portanta de 5.000 km (clasa IRBM de rachete "intermediare" cu raza de actiune mai mica de 6.400 km) ar putea fi lansata miercuri seara de pe un sit amplasat in largul statului Orissa (est).

"Ultimele pregatiri sunt in conformitate cu programul si fereastra de tir este de astazi pana vineri. Vom incerca sa o facem astazi (miercuri)", a declarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului.

Un test reusit va reprezenta un avans major pentru a treia putere economica a Asiei, care s-a angajat intr-un vast program de achizitii militare pentru a-si moderniza armata si pentru a-si spori mijloacele de aparare, in special in ceea ce priveste China.

Racheta, care urmeaza sa fie testata de pe o insula din largul Orissa, ar urma teoretic sa poata atinge tinte in China si in intreaga Asie, precum si anumite tari din Europa, potrivit expertilor.

Doar Statele Unite, Rusia, Franta, China si Marea Britanie dispun de rachete balistice intercontinentale (ICBM), cu o raza de actiune de peste 5.500 km iar lansarea Agni V plaseaza India la portile acestui club exclusivist.

Seful DRDO, Vijay Kumar Saraswat, a declarat la o televiziune locala ca noua racheta va intari statutul de putere regionala al Indiei.

Aceasta ultima versiune a seriei de rachete Agni, care inseamna foc in sanscrita, cantareste 50 de tone si poate transporta o ogiva nucleara de o tona, potrivit autoritatilor. Racheta Agni IV avea o raza de actiune de 3.500 km.

India si-a majorat cu 17% bugetul anual pentru armata, la 40 de miliarde de dolari, in conditiile in care incearca sa tina pasul cu dezvoltarea militara a Chinei si a rivalului sau traditional, Pakistan.