Partidul Laburist din Marea Britanie l-a exclus temporar pe unul dintre parlamentarii sai - Nazir Ahmed, membru al Camerei Lorzilor, pentru ca a anuntat ca va oferi o recompensa de 10 milioane de lire sterline (12,1 milioane de euro) pentru capturarea presedintelui american Barack Obama, informeaza AFP.

Lordul Nazir Ahmed - primul musulman innobilat, in 1998 - a facut o oferta similara si in privinta fostului presedinte american George W. Bush, drept raspuns la o recompensa propusa de Statele Unite pentru capturarea unui presupus sef al unui grup islamist, pakistanezul Hafiz Muhammad Saeed, a relatat ziarul pakistanez Express Tribune.

Saeed, fondatorul miscarii extremiste Lashkar-e-Taiba, este cautat pentru organizarea atacurilor de la Mumbai (India) din 2008, soldate cu 166 de morti.

"L-am exclus temporar pe Lordul Ahmed, in asteptarea unei anchete", a anuntat duminica un purtator de cuvant al Partidului Laburist britanic. "Daca aceste comentarii sunt adevarate, condamnam aceste afirmatii care sunt cu totul inacceptabile", a adaugat acesta.

Lordul Nazir Ahmed ar fi facut aceste declaratii in timpul unui discurs rostit vineri la Haripur, in Pakistan.

In opinia parlamentarului britanic, recompensa oferita de autoritatile americane pentru capturarea lui Saeed constitue "o insulta pentru toti musulmanii", a transmis presa pakistaneza.

"Daca Statele Unite pot anunta o recompensa de 10 milioane de dolari pentru capturarea lui Hafiz Saeed, eu pot anunta o prima de 10 milioane pentru (capturarea) presedintelui Obama si a predecesorului sau George Bush", ar fi declarat el, potrivit ziarului pakistanez Express Tribune.

Lordul Ahmed a refuzat sa comenteze pe acest subiect, dar i-a atacat dur pe George W. Bush si pe fostul premier britanic si lider al Partidului Laburist Tony Blair cu privire la razboaiele din Irak si Afghanistan.

"Nu am oferit o recompensa. Am spus ca au avut loc crime de razboi comise in Irak si Afghanistan, George W. Bush si Tony Blair au fost implicati in razboaie ilegale si ar trebui sa fie adusi in fata justitiei", a declarat acesta.