Un festival care indemna la consumul carnii de vita in sudul Indiei s-a transformat intr-o confruntare, in acest week-end, in momentul in care organizatorii, proveniti din cea mai joasa casta sociala, cei "de neatins", au fost atacati de studenti hindusi care se opun acestei practici, relateaza AFP.

Obiectivul acestui festival, aflat la prima editie, este inscrierea vitei in meniurile pentru studentii care locuiesc in campusul din Hyderabad, organizatorii afirmand ca refuza "dictatul" conservatorilor hindusi.

Politia a fost nevoita sa recurga la gaze lacrimogene pentru a stopa confruntarile, care s-au soldat cu cel putin cinci raniti si doua masini incendiate la universitatea Osmania, in Andhra Pradesh.

Aproximativ 200 de persoane degustau produse din vita in momentul in cre circa 50 de studenti apartinand partidului conservator hindus i-au atacat, a precizat politia.

"Aruncarile de pietre au obligat politia sa recurga la gaze lacrimogene pentru a controla situatia", a declarat luni un politist, Y. Gangadhar.

Unul dintre organizatori, B. Sudarshan, s-a declarat socat de aceste evenimente: "Ce e atat de rau sa mananci vita? Cei care se opun ii pot sfatui pe oameni sa nu manance dar nu ne pot impune dictatul lor", a reactionat el.

Hindusii, majoritari in India, considera vacile animale sacre. Aceste animale, care circula libere pe strazile si in pietele din aceasta tara, sunt adeseori venerate in timpul sarbatorilor religioase.

In societatea traditionala, cei "de neatins" se afla pe cea mai joasa treapta sociala. In randul acestei comunitati, adeseori foarte saraca si marginalizata, anumite persoane refuza practicile religioase hinduse, care interzic consumul de carne de vita.

Hyderabad, unde investitiile multinationale precum Google si Microsoft, este un simbol al dezvoltarii economice a Indiei, dar este adeseori agitat de profunde tensiuni religioase.

Intr-un context de radicalizare a conservatorilor hindusi, mai multe state indiene au adoptat in ultimii ani legi care sanctioneaza sacrificarea vacilor cu inchisoarea.