La sfarsitul saptamanii, salafistii radicali vor din nou sa imparta exemplare gratuite ale Coranului in zonele pietonale ale oraselor germane. Actiunea misionara a luat amploare in preajma Pastelui catolic. 100 de standuri informative au fost amenajate la finele saptamanii trecute in Hamburg si mari orase din centrul si vestul Germaniei. 300.000 de traduceri in germana ale cartii sfinte a Islamului ar fi fost trimise pe posta si impartite nu doar pe strazi, ci si in inchisori, scoli sau chiar gradinite. Initiatorul Ibrahim Abou Nagie declara ca e vorba de o actiune de salvarea sufletelor ratacite. Oficiul pentru Protectia Constitutiei atentioneaza insa asupra "instrumentului de recrutare fundamentalist".

Partidele politice si presa din Germania au luat atitudine fata de proiectul "Lies!" (n.r. Citeste!). Reactia lui Nagie a fost un video de amenintare la adresa jurnalistilor, care ulterior a fost scos de pe site. Din informatiile detinute de Die Welt, jurnalisti de la Frankfurter Rundschau si Tagesspiegel din Berlin erau spusi pe nume si amenintati. Acesti jurnalisti au relatat critic despre impartirea gratuita a exemplarelor din Coran si despre salafistii radical-islamici.

Mai mult, Nagie a lansat joi un apel catre acolitii sai sa reziste presiunilor si sa continue impartirea de Corane. "Ce ma supara tare este ca necredinciosii incearca tot posibilul sa stopeze proiectul acesta si au influentat si tipografia. Pe Allah, acest proiect este cel mai bun pe care l-a vazut vreodata tara asta", s-ar fi difuzat sub numele lui, in Internet, dupa cum relateaza Welt Online.

Metoda de lucru a misionarilor islamici e urmatoarea: musulmanii germani sunt chemati sa cumpere un exemplar din Coran marcat cu banda rosie, pentru a finanta astfel impartirea gratuita a unui alt exemplar, marcat cu banda albastra. In plus, Coranul poate fi obtinut gratuit si prin comanda pe un website din Internet.

Din informatii detinute de Welt Online dobandite de la autoritatile germane, organizatorii proiectului au inregistrat la primarii 38 de cereri de amenajare de standuri informative, in cursul zilei de sambata 14 aprilie. Printre orasele vizate se numara Hamburg, Berlin, Kiel, Lübeck, Offenbach, Wiesbaden si Darmstadt - in apropiere de Frankfurt am Main.

"Dragii mei frati, cum putem dormi linistiti, cand stim ca vecinii nostri, cand mor, vor arde in iad pe veci?", le-ar fi spus Abou Nagie musulmanilor germani. Ibrahim Abou Nagie nu apare ca un predicator al urii. El vrea ca toata lumea sa sa converteasca la singura adevarata credinta in Allah si profetii sai. Necredinciosii ar urma sa se transforme in frati si surori de credinta. In acest scop a fost demarat in octombrie 2011 proiectul "Lies!", cu tinta "un Coran in fiecare gospodarie germana".

Tirajul urma sa fie de 25 de milioane de exemplare. Nu e inca clar cum se finanteaza proiectul. Nagie zice ca oricine poate participa cu donatii si sponsorizari si ca ar fi refuzat contributiile unor bogatasi din Bahrain, pentru ca acestia n-ar fi vrut sa ramana anonimi pe lista sponsorilor. Principalele donatii, sustine el, ar fi de la femeile din comunitatea turca din Germania.

Nascut in Palestina, omul de afaceri de 47 de ani din Köln se imbraca in stil vestic, cu tricou, camasa si sacou. El e considerat unul dintre cei mai fanatici predicatori ai salafismului, o varianta fundamentalista considerata trambulina ideologica inspre terorismul islamic. De aceea, Oficiul pentru Protectia Constitutiei (Verfasschungsschutz) il considera pe Nagie drept extrem de periculos.

Oficiul mai avertizeaza si asupra faptului ca actiunea de impartire a Coranului ar masca alte intentii. "E vorba de propaganda salafista si recrutarea de adepti. Coranul e doar un vehicul in aceasta actiune" a declarat purtatorul de cuvant de cuvant al institutiei, Bodo W. Becker, pentru Kölner Stadt-Anzeiger.

Liberalii (FDP) s-au declarat impotriva unei interziceri a actiunii legate de Coran, atentionand asupra libertatii de credinta, inscrisa in Constitutie. In numele Verzilor, politicianul Volker Beck a cerut sa se verifice in ce masura pot fi declansate anchete penale impotriva salafistilor.

Secretarul de stat de la Interne Klaus-Dieter Fritsche (CSU) a declarat pentru Welt Online: "Ministerul de Interne Federal ia foarte in serios eforturile impotriva salafistilor". Deja in decembrie 2010 a fost declansata o ancheta ce viza asociatia salafista "Invitatie in Paradis". In urma perchezitiilor de pe tot teritoriul federal, organizatia s-ar fi auto-dizolvat.

Ministrul de interne al landului Nordrhein-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), a spus vineri dimineata la postul de radio WDR: "Nu Coranul este problema, ci intentia de a raspandi ideologii extremiste cu Coranul in mana". Jäger a adaugat ca orice comunitate poate interzice organizarea de standuri informative, daca prin acestea se cheama la violenta.