In randul micilor antreprenori, mestesugarilor sau somerilor din Italia dificultatile economice au provocat un val de sinucideri, o drama care starnit emotie in peninsula si a determinat o asociatie a intreprinzatorilor sa creeze o retea de consiliere psihologica in mai multe regiuni, relateaza AFP.

In ultimele saptamani, mass-media din peninsula a prezentat zilnic cazuri cu gesturile disperate ale intreprinzatorilor sufocati de presiunea datoriilor si care sunt nevoiti sa isi inchida afacerile, precum si a angajatilor disponibilizati care au ramas fara nicio speranta, in conditiile in care rata somajului a ajuns la un nivel record de 9,3% in februarie.

Unul dintre aceste cazuri care a socat Italia, la finalul lunii martie, in Bologna (nordul Italiei), este cel al unui zidar anchetat pentru neplata impozitelor si care a ales sa-si dea foc, decedand dupa noua zile de agonie. Aceasta drama a creat o puternica emotie in intreaga tara.

"Este un semn teribil de disperare, un caz unic care ilustreaza un moment de mare dificultate", a spus fostul sef al guvernului de stanga Romano Prodi, comentand gestul zidarului din Bologna.

Unul dintre liderii partidului PDL al lui Silvio Berlusconi (de dreapta), Angelino Alfano, a afirmat ca acest val de sinucideri generat de dificultatile economice nu a fost niciodata atat de masiv.

Acest lucru reflecta o situatie greu de suportat pe plan economic si social si nu se poate vorbi de fapte izolate, a comentat si Sergio Marchionne, patronul grupului auto Fiat, cea mai mare intreprindere din tara.

Seful partidului Italia Valorilor (de stanga), Antonio Di Pietro, a starnit o polemica atunci cand l-a atacat pe actualul prim-ministru, Mario Monti, care ar avea pe constiinta aceste sinucideri in momentul in care "povesteste minciuni in ziare despre criza, care s-ar fi terminat".

Afectata deja de o criza profunda in anul 2009, Italia a cazut in criza datoriilor suverane iar masurile de austeritate destinate restabilirii increderii pietelor au facut ca tara sa reintre in recesiune la finele anului trecut.

Confruntata cu aceasta crestere a sinuciderilor, organizatia "Intreprinderile care rezista" (Imprese che resistono) a creat o retea in mai multe regiuni, botezata TerraFerma, pentru a oferi consiliere psihologica antreprenorilor si salariatilor care doresc sa vorbeasca despre problemele lor.

De asemenea, firmele, sufocate de datorii, de restantele fiscale si de intarzierea platilor facute de clienti au acces dificil la credite din partea bancilor, a explicat Massimo Mazzucchelli, un antreprenor din provincia Varese (nord), care a initiat acest proiect.

"Exista o nevoie concreta de solutii psihologice deoarece situatia se agraveaza", a notat acesta.

A aduce antreprenorii pe canapeaua psihologului este o actiune dificila, spune Mazzucchelli, in conditiile in care acestia "fac in general totul singuri si sunt obisnuiti sa-si rezolve singuri problemele".

Un psihanalist din Venetia si membru in aceasta initiativa, Kety Ceolin, a afirmat ca antreprenorii pe care ii consiliaza sunt confruntati cu un sentiment de "rusine", nu au speranta pe termen mediu si au sentimentul ca niciun interlocutor nu le poate oferi un ajutor concret.

Insa, posibilitatea de a discuta despre acest lucru poate permite (antreprenorilor) sa se deschida si sa evite riscul de izolare care genereaza un asemenea gest dramatic", a precizat Kety Ceolin.