In Siria a intrat in vigoare joi la 6:00, ora locala (03:00 GMT), armistitiul negociat de ONU, in conformitate cu ultimatumul stabilit de catre emisarul Kofi Annan pentru a pune capat varsarii de sange care distruge tara de mai mult de un an.

ora 9:05 Situatia era calma la doua ore de la intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului negociat de ONU, transmit corespondentii straini de presa.

Regimul sirian, care reprima cu sange contestatarii sai, a anuntat ca va pune capat operatiunilor militare, joi dimineata, avertizand in acelasi timp ca fortele sale vor raspunde la orice atac "terorist", referindu-se la rebelii care s-au angajat de asemenea sa respecte ultimatumul.

Acesta este un test pentru regimul presedintelui Bashar al-Assad acuzat in mod repetat de comunitatea internationala ca nu-si indeplineste angajamentele, scrie AFP. Statele Unite ale Americii au avertizat cu o zi inainte ca vor judeca regimul de la Damesc prin "ceea ce face, nu prin ceea ce spune el".

Potrivit planului de incetare a focului, regimul sirian ar fi trebuit sa-si retraga trupele, marti, in prima faza a planului negociat de emisarul special al ONU si Ligii Arabe, dar nu a fost asa.

Miercuri, cu doar cateva ore inainte de intrarea in vigoare a incetarii focului, regimul militar a ucis 25 de civili, intre care 10 in bombardamentele de la Rastane, oras din provincia Homs (centru), detinuta de rebeli de luni de zile. Un ofiter de armata si soferul sau au fost ucisi de focuri de arma.

Violentele au ucis peste 10.000 de oameni, majoritatea civili, de la izbucnirea revoltei impotriva regimului lui Bashar al-Assad, la 15 martie 2011.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au subliniat miercuri necesitatea unei actiuni "mai determinate" a Consiliului de Securitate al ONU, in care Rusia si China, aliati ai regimului de la Damasc, au blocat de doua ori rezolutii care condamna represiunea.