Autoritatile din Siria vor inceta joi orice operatiune militara, dupa cum anunta televiziunea de stat, citata de BBC, in aceeasi zi in care intra in vigoare armistitiul negociat de ONU. Kofi Annan, trimisul ONU, a declarat ca autoritatile siriene i-au spus ca vor inceta orice operatiune militara pe teriotoriu sirian pana la ora locala 6 (3:00 GMT). Cu toate acestea, rebelii pun sub semnul intrebarii intentia autoritatilor de a opri atacurile, in timp ce miercuri violentele au continuat, in special in regiunea Homs.

Activistii au anuntat ca cel putin 11 persoane si-au pierdut viata in tara. "Dupa ce fortele noastre aramate au dus la bun sfarsit operatiuni armate impotriva actiunilor criminale ale teroristilor si au instaurat forta legii asupra teritoriului, s-a decis ca operatiunile sa fie sistate incepand cu joi dimineata", citeaza televiziunea de stat un oficial din cadrul ministerului apararii.

Anuntul nu a facut referire la armistitiul negociat de catre trimisul ONU Kofi Annan, in timp ce unul dintre purtatorii de cuvant al Armatei Libere Sirieine a declarat ca intreruperea operatiunilor armate este putin probabila, noteaza sursa citata.

"Nu cred ca fortele noastre se vor opri din operatiuni doar pentru ca ceilalti se vor opri", a declarat capitanul Ayham al-Khudi pentru BBC.

"Adac partea adversa s-ar opri, poporul sisrian ar marsalui spre palatul prezidential in secunda doi. Asta inseamna ca regimul nu se va opri", a mai spus al-Khudi.

Trupele guvernamentale siriene si echipamentele militare nu s-au retras marti din centrele populate , asa cum prevede armistitiul lui Kofi Annan.

Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat miercuri ca este alarmata de "violentele continue" din Siria avand in vedere ca termenul de intrare in vigoare al armistitiului intra in vigoare.

Intre timp, sursa citata, anunta ca numarul refugiatilor din Iordania a ajuns la 95.000, in timp ce la inceputul lunii Turcia anunta ca adaposteste 24.000 de refugiati sirieni.

Opozitia siriana a respins, luni, noile cerinte ale guvernului lui Bashar al-Assad

Rebelii sirieni au respins, luni, o cerinta facuta de guvernul de la Damasc cu 48 de ore inainte de intrarea in vigoare a armistitiului negociat de ONU, relateaza BBC News. Autoritatile siriene le-au cerut rebelilor sa ofere garantii scrise ca vor pune punct atacurilor si au solicitat, de asemenea, puterilor straine sa promita ca nu ii vor sustine financiar.

Armata Libera Siriana a refuzat sa indeplineasca cerintele guvernului de la Damasc in pofida faptului ca a si-a anuntat sprijinul fata de armistiti. Opozantii au catalogat noile cerinte drept un complot al presedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a distruge planul de pace negociat de trimisul ONU in Siria, Kofi Annan.

Colonelul Riyad al-Asaad, lider al Armatei Libere Siriene, a declarat pentru Associated Press ca, desi trupele sunt "hotarate" sa respecte armistitiul, nu recunosc guvernul lui Assad "si din acest motiv nu vor oferi garantii".

Conflictele din Siria s-au intensificat in ultimele zile cu toate ca armistitiul urmeaza sa intre in vigoare marti.

Potrivit activistilor pentru drepturile omului, circa 70 de persoane au fost ucise duminica, ridicand bilantul victimelor din weekend la 180 de persoane, in majoritate civile.

Turcia a anuntat luni ca doi sirieni si un traducator turc au fost raniti duminica noaptea in urma unui atac asupra taberei de refugiati Kilis, amplasata in apropierea granitei cu Siria. Mai multe focuri de arma au fost trase din partea siriana a granitei.