Bo Xilai, fosta stea in urcare a politicii chinezesti, a cunoscut marti o cadere spectaculoasa, o data cu anuntul suspendarii sale din Biroul politic al Partidului Comunist si anchetarea sotiei sale in uciderea unui cetatean britanic, scrie AFP.

Bo Xilai, care parea sa aiba un viitor stralucit pana la suspendarea sa, in martie, din functia de sef al partidului in orasul Chongqing (sud-vest), a fost suspendat din Biroul politic cu sase luni inainte de un congres crucial, a anuntat marti seara agentia de presa China Noua.

"Tovarasul Bo Xilai este banuit de o serie de violari ale disciplinei" de partid, a explicat agentia, folosind o terminologie utilizata in mod regulat pentru afaceri de coruptie.

Carismaticul Bo, in varsta de 62 de ani, fost membru al Politburo-ului format din 25 de membri si care spera sa intre, la congresul din toamna, in comitetul permanent, compus din noua membri care conduc China, si-a vazut cariera stopata brutal.

Politia chineza a anuntat si redeschiderea unei anchete legate de moartea unui cetatean britanic, afirmand ca a descoperit elemente legate de posibila implicare a sotiei lui Bo Xilai.

Gu Kailai, sotia controversatului lider neo-maoist, este "suspectata de omor voluntar" in cazul mortii britanicului Neil Heywood, in provincia Chongqing, in luna noiembrie 2011.

"Potrivit rezultatelor anchetei, Gu Kailai, sotia tovarasului Bo Xilai, si fiii lor aveau relatii bune cu Heywood. Totusi, aveau si conflicte pe subiecte economice, care s-au intensificat".

Anuntul indepartarii lui Bo Xilai ilustreaza pentru analisti intensitatea luptei pentru posturi cheie, care zguduie Partidul Comunist inaintea Congresului.

Bo Xilai, fost ministru al Comertului, a demarat in fieful sau din Chongqing o campanie dura impotriva coruptiei si a mafiei, facandu-si numerosi dusmani.

De asemenea, el s-a remarcat prin readucerea in atentia publicului a idealurilor revolutionare maoiste, cu campanii de sloganuri si "cantece rosii".

Acest populist incarna "noua stanga" conservatoare si popularitatea sa, alaturi de ambitia afisata, se pare ca nu au fost pe placul liderilor comunisti, intr-o tara in care acestia nu se expun in general in fata opiniei publice.