La fiecare Paste, anumite persoane resimt aceleasi dureri ca Iisus Hristos in timpul crucificarii iar mainile si picioarele lor incep sa sangereze. Un fenomen straniu pe care chiar Biserica il priveste cu circumspectie: majoritatea "stigmatizatilor" care au fost canonizati au fost sanctificati din alte motive, autoritatea papala nerecunoscand aparitia pe corpul lor a stigmatelor asemanatoare celor ale lui Hristos, scrie Slate.fr.

"Aud loviturile de ciocan, vad crucea in fata lor, simt loviturile de bici si tepii coroanei de spini. Ranile lor incep sa sangereze abundent in Vinerea Sfanta (...) In general, acesti oameni sufera de o maniera ingrozitoare timp de doua zile. In ziua de Paste, sangerarile se opresc si nu mai resimt nicio durere", explica, intr-un interviu acordat reviztei bavareze SZ Magazin, psihiatrul german Gerd Overbeck, care studiaza acest fenomen de peste 30 de ani alaturi de medici si de calugarul iezuit Ulrich Niemann.

"Raspunsul clasic consta in a spune ca acesti oameni sunt mincinosi sau nebuni. Dar am intanit si oameni perfect sanatosi care poarta aceste semne. Acesti oameni cad intr-un extaz religios activ, care este comparabil cu o meditatie produnda. Fixarea pe cruce este ca o hipnoza, care se transforma in transa. (...) Stigmatizatii isi provoaca ei insisi aceste rani in timp ce sunt in transa, si astfel nu isi amintesc dupa aceea cum au aparut", a adauga psihiatrul.

Sfantul Francisc din Assisi este primul stigmatizat din istoria crestinismului. Peste 400 de stigmatizati au fost numarati de atunci, dintre care o suta doar in secul al XX-lea. Medicina explica acest fenomen printr-o mare nevoie de spiritualitate, de meditatie si interiorizare.

Dintre cele 20 de cazuri studiate de medici, 18 erau femei, majoritatea provenite dintr-un mediu religios. "Poate parea paradoxal. Este o dorinta de empatie cu Iisus. Aceste femei vor sa impartaseasca emotiile si suferinta crucificatului. Ele nu se considera Hristos, dar vor sa se simta ca el, sa se casatoreasca cu el intr-o maniera mistica", subliniaza Gerd Overbeck.