Decizia privind constructia unui tunel sub stramtoarea Bering, care sa lege Rusia de America de Nord, ar putea fi adoptata in urmatorii 3 - 5 ani, a declarat sambata directorul Cailor ferate rusesti (RZD), Vladimir Iakunin, citat de agentia RIA Novosti.

"Nu est un vis. Am vorbit despre asta pentru prima oara cand am preluat aceasta functie (...) Aceasta idee nu imi apartine. Era deja in discutie in timpul tzarului", a declarat Iakunin.

El a reamintit ca si americanii au vorbit despre un proiect similar in urma cu cativa ani.

"Sunt convins ca Rusia are nevoie de linii feroviare pentru a-si pune in valoare Extremul Orient, Kamceatka, si presupun ca decizia va fi adoptata in urmatorii 3-5 ani (...) In ceea ce priveste realizarea proiectului, va dura 10 - 15 ani", a adaugat acesta.

Potrivit sefului Cailor ferate rusesti, constructia acestui proiect va fi posibila in cadrul unei cooperari internationale.

"De o parte, este America, de cealalta Rusia, dar si China este interesata. Astfel, o cooperare multilaterala este inevitabila", a concluzionat el.

Inginerul francez Loic de Lobel a propus guvernului rus in anul 1905 construirea unui tunel sub stramtoarea Bering. Proiectul a ramas insa la acest stadiu. In prezent, un doar privind fezabilitatea studiului este examinat de Consiliul de studiu al fortelor productive (CEFP), aflat in coordonarea ministerului rus al Dezvoltarii economice si al Academiei de Stiinte din Rusia.