Velierul rusesc Scorpius, cu opt membri ai echipajului la bord, care incerca sa faca inconjurul lumii prin Antarctica si Arctica, a fost dat disparut in Antarctica, a anuntat vineri organizatorul expeditiei, care a precizat ca ultimul contact a avut loc la inceputul acestei saptamani, relateaza AFP.

Purtatorul de cuvant al expeditiei, Anna Subbotina, a declarat pentru agentia Interfax ca ultimul contact cu echipajul a fost un mail in noaptea de luni spre marti.

"Echipajul velierului nu mai comunica, dar nu a lansat un SOS", a spus ea.

In jurnalul de bord al Scorpius, publicat pe site-ul nizovtsev.net, ultima mentiune este datata 3 aprilie si autorul descrie conditiile meteorologice proaste.

"Sufla un vant puternic de 40 de noduri (...) din nefericire, previziunile nu ne consoleaza. In stramtori se ating 20-25 de noduri. La o asemenea forta a vantului, nu putem ajunge la urmatoarea etapa a calatoriei, insula Deceptiei", a afirmat acesta.

Insula Deceptiei este situata in nordul peninsulei Antarctice si apartine arhipelagului insulelor Shetland de Sud.

Scorpius, un velier cu o lungime de 29,45 metri, are la bord patru rusi si patru ucraineni.

Expeditia, care a inceput in 18 septembrie anul trecut, isi propunea sa efectueze, in 365 de zile, inconjurul lumii prin oceanele Arctic si Antarctic si sa bata recordurile mondiale de durata si distanta parcurse.

Celelalte obiective vizau inconjurarea Antarcticii, la 60 grade longitudine sud, si ai Antarcticii, la 65-70 grade longitudine nord.